Olifanten in het Kruger Park
Afrika Reizen Rondreis Zuid-Afrika

Welke plaatsen moet je bezoeken in het oosten van Zuid-Afrika?

26/09/2020

In oktober 2016 maakten we een rondreis met Krasreizen en reisden we samen met een leuke groep mensen af naar Zuid-Afrika. Hier hebben we vervolgens 16 dagen het oosten van het land verkend. In deze blog vertel ik je welke plaatsen je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Zuid-Afrika.

Long Tom Pass 

Op 3,5 uur rijden vanaf Johannesburg vind je de panoramaroute. Verspreid over de route liggen er diverse uitkijkpunten die je trakteren op prachtige panorama uitzichten. De route begint met de Long Tom Pass. Dit is de hoogst verharde weg van Zuid-Afrika. Via de weg word je meegevoerd tussen bergen en uitgestrekte bossen.

Eén van de mooiste uitzichten heb je bij de Blyde river canyon. Dit zijn rotspartijen, kliffen en eilanden ontstaan door erosie in de vallei. Iets verderop vind je de uitkijkpunten ‘God’s Window’ en ‘Wonder View’. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje bergopwaarts lopen om deze viewpoints te bereiken.

Een andere stop die we maakten, was bij de Bourkes Luck Potholes. Hier kun je een bijzonder natuurfenomeen aanschouwen. Twee rivieren die tussen de rotsen/kliffen stromen hebben hier prachtige figuren in het gesteente gevormd. Je kan hier makkelijk een tijdje ronddwalen. Neem dan ook gerust de hele dag de tijd om bij alle uitkijkpunten uit te stappen en te genieten van het uitzicht.

Uitzicht bij God’s Window
Bourkes Luck Potholes

Kruger National Park

Tijdens onze reis hadden we twee dagen toegang tot het Krugerpark. We verbleven in een hotel in Hazyview. De wekker ging op deze dagen om 3:00 uur ’s nachts, omdat het met de bus nog een stukje rijden was om bij de ingang van het Kruger Park te komen. Het voordeel van ons vroege vertrek was dat we als allereerste bij de ingang aankwamen. We werden hier opgesplits in twee groepen en namen plaats in de safari-auto´s die bestuurd werden door rangers. Daar gingen we dan, bij zonsopkomst het park in. Met in je hoofd de muziek van ‘The Circle of Life’ van de Lion King is het plaatje helemaal compleet. Wat een bijzonder gevoel was dat.

Het Krugerpark is zo’n 19.485 km². Om aan te geven hoe groot dat dit is: Nederland is 42.508 km². Er zijn acht ingangen. Elke toegangspoort is de ingang tot een ander gebied. Toen wij in 2016 het Krugerpark bezochten was er al in geen tijden regen gevallen, dus het was er erg dor en droog, waardoor het landschap erg kaal was. Dit maakt het lastig voor de dieren om te overleven. Je zou verwachten dat je vanwege het kale landschap wel beter dieren kan spotten, maar voor ons ongetrainde oog viel dat niet mee. Gelukkig waren we op pad met een ranger die ons heel eenvoudig alle dieren kon laten zien. De rangers hebben getrainde ogen en staan in contact met de andere rangers in het park. Ze geven aan elkaar door waar de dieren zich bevinden. Als de ranger informatie had doorgekregen over de locatie van dieren die zich overdag het minste laten zien, dan scheurden we soms in volle snelheid over de paden om de dieren te vinden. Op dag 1 hadden we in 1,5 uur de Big 5 (Olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel) al gespot! Je mag ons dus echte geluksvogels noemen, want niet iedereen heeft het geluk al deze dieren te zien. ’s Middags hadden we alle tijd om te genieten van alle andere dieren die in het park leven, zoals zebra’s, giraffen, hyena’s, wilde honden en antilopes.

Olifant die de safariwagen passeert in het Kruger Park Zuid-Afrika.
Luipaard in het Kruger Park, die zojuist een Antilope heeft gevangen en op eet.

Op dag 2 in het Kruger Park hadden we het geluk een groep leeuwen van een afstand of 15 meter te bekijken die aan het jagen waren op een zebra. Twee moeder leeuwen en een groepje van ca. 10 welpen zaten verscholen in het landschap te azen op een zebra. Moeder leeuw liet aan de jongen zien hoe je moet jagen. Op een haar na miste de leeuw de zebra. Met ingehouden adem hebben we kunnen aanschouwen hoe het er in het wild aan toegaat.

Omdat wij Zuid-Afrika en het Krugerpark in oktober bezochten, de lente in Zuid-Afrika, was het soms nog aardig fris. Vooral in de ochtend. Op de eerste dag in het Kruger Park troffen we het met het weer. Het was zonovergoten en de temperatuur was heel aangenaam. Op dag twee liet de zon zich nauwelijks zien. Wanneer we in volle snelheid over de paden van het Krugerpark reden was het toch erg fris met de wind in de open safariwagens. Zorg ervoor dat je voldoende kleding aandoet en/of meeneemt als je het Krugerpark bezoekt in de lente. En nog een tip: drink niet te veel, want er zijn niet heel veel plaspauzes tussendoor.

Leeuwen welpjes in het Krugerpark
Zebra’s in het Krugerpark

Swaziland

Swaziland is een onafhankelijk land dat wordt omsloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het leeft volgens hun eigen tradities. Wij bezochten hier Matsamo Cultural Village. Het onafhankelijke eSwatini (voormalig Swaziland) staat bekend om zijn kunstnijverheid. We kregen hier een rondleiding door het dorp, dat bestond uit verschillende bamboehutten. Daarnaast maakten we tijdens een culturele show door middel van zang en dans kennis met de Swazi tradities. 

St. Lucia

In St. Lucia verbleven we 3 nachten. Wij vonden dit echt een heerlijke plek. Het dorpje ligt aan het St Lucia Estuary in het iSimangaliso Wetland Park. Dit is de aangewezen plek om nijpaarden en krokodillen te spotten. Er bestaat zelfs een kans dat je ‘s nachts nijlpaarden door het dorp ziet lopen, omdat het water waarin ze leven te zuur is om uit te drinken. De nijlpaarden trekken er ’s nachts wel eens op uit om in het kleine dorpje uit de zwembaden van hotels te drinken. Helaas hebben we dit niet gezien.

Foto

In St. Lucia maakten we een mooie tocht over het St. Luciameer. Tijdens ons verblijf in oktober was het erg koud, dus dikke kleding of een goed windjack is geen overbodige luxe. Op de 2 uur durende boottour spotten we mooie gele wevers, krokodillen en natuurlijk… nijlpaarden.

St. Lucia ligt aan de kust. Je hebt er dus ook de mogelijkheid om naar het strand te gaan (op ca. 2 km van ons verblijf). De temperatuur was er niet naar om op het strand te gaan liggen, maar het was wel lekker om even uit te waaien. 

Ook voor leuke souvenirs en lekker eten ben je in St. Lucia aan het goede adres. Er zijn een aantal gezellige restaurantjes te vinden, waar je o.a. héérlijke sushi kan eten! Wat mij betreft is St. Lucia een plek die je niet mag oveslaan!

Vanuit St. Lucia kun je ook eenvoudig een bezoek brengen aan het Hluhluwe national park. Dit park is een stuk groener en heuvelachtiger dan het Kruger Park. Vanwege de hoogteverschillen in het landschap reden we hier een stuk langzamer dan in het Kruger Park. Helaas hebben we hier geen leeuwen en luipaarden gespot. Om deze dieren te spotten moet je vaak erg vroeg zijn, want dan zijn ze het meest actief. Wel zagen we o.a. olifanten, giraffen, buffels etc.

Drakensbergen

De Drakensberg is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika en is wel zo’n 1.000 km lang. In dit prachtige natuurgebied verbleven we 2 nachten die we naar eigen wens mochten indelen. Er waren genoeg mogelijkheden om dit prachtige gebied te ontdekken. Wij maakten er met zijn tweeën een mooie wandeling, maar je kon er ook paardrijden , mountainbiken of quad rijden. Daarnaast was er bij het hotel van alles te doen. Zo beschikte ons hotel over een minigolfbaan, een zwembad en een SPA – waar je ook een heerlijke massage kon boeken.

Drakensbergen

Sani pass (Lesotho)

Een optionele excursie die we gedaan hebben vanuit de Drakensbergen is per 4×4 terreinwagens over de Sani Pass naar het bergkoninkrijk Lesotho. Lesotho is een apart land dat volledig wordt omsloten door Zuid-Afrika. Het ligt volledig boven de 1000 meter hoogte. Vanwege de hoge ligging kan het er aardig koud zijn. De Basotho’s, hoe het volk van Lesotho genoemd wordt, leven er simpel en volgens oude tradities. Het is er dor en droog en er heerst vrij veel armoede. De tour door het ‘bergdorp’ is wel wat toeristisch opgezet, maar wel bijzonder om gezien te hebben.  Met de terreinwagens reden we via stijle haarspeldbochten helemaal naar boven en aan het einde van de dag weer terug naar beneden. Dit was een spectaculaire rit met prachtige uitzichten.

De Sani Pass, weg naar Lesotho
Bergkoninkrijk en apart land, Lesotho

Pretoria 

Wat niet veel mensen weten is dat Pretoria de bestuurlijke hoofdstad is van Zuid-Afrika. De stad ligt ongeveer 50 km van Johannesburg. In deze stad kun je kennis maken met een stukje historie en architectuur van Zuid-Afrika. Verspreid door de hele stad staan er jacarandabomen. Deze bomen hebben prachtige paarse bloemen en geven de stad een sprookjesachtig gezicht.

Op Church Square, het hart van de stad, vind je onder meer het oude regeringsgebouw, de Raadzaal en het Paleis van Justitie waar in de jaren zestig Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. De stad kent een geschiedenis van racisme. In deze stad bepalen blanke Afrikaners tot op de dag van vandaag het straatbeeld. De stad kent een aantal historische Afrikaner monumenten in en rond de stad. Er zijn onder andere standbeelden van Afrikaner ‘helden’ Paul Kruger en Neslon Mandela te vinden.

Pretoria is een stad dat een historisch verleden heeft met Nederland. In 1835 verliet een groep Nederlandse kolonisten, ook wel boeren of de voortrekkers genoemd, het Britse Kaapstuk en trokken noordwaarts om daar hun eigen onafhankelijke Boerenrepubliek te stichten. (Deze ‘verhuizing’ werd later bekend als de Grote Trek). De naam van de staat werd Pretoria en is genoemd naar Nederlander, Andries Pretorius, een van de leiders van de Voortrekkers. Het voortrekkers monument werd gemaakt ter nagedachtenis aan de geschiedenis van de groep Nederlandse pioniers die Pretoria stichtten.

Zuid-Afrika en haar safariparken hebben ons hart gestolen, dus wij gaan zeker nog een keer terug naar Afrika. Heb je tips voor mooie plekken? Laat het ons vooral weten. Als je meer wil weten over onze reis mag je ons natuurlijk ook alles vragen.