Zwembad van hotel op Lanzarote
Canarische eilanden Eiland Europa Reizen Winterzonvakantie Zonvakantie

Wat is er te doen op Lanzarote?

26/09/2020

Ben je op zoek naar een zonnige vakantiebestemming, maar wil je niet te lang in het vliegtuig zitten? Dan is Lanzarote een ideale bestemming. Lanzarote is één van de Canarische eilanden. Wat veel mensen niet weten is dat deze eilandengroep behoort tot Spanje en de Europese unie, maar dat deze populaire zonbestemming naast de kust van Marokko ligt. Met Afrikaanse temperaturen en een Europees karakter is het een heerlijke vakantiebestemming! In deze blog lees je waarom ook jij dit heerlijke vakantieoord moet bezoeken. Lanzarote is het hele jaar door te bezoeken als zonbestemming. Wil je de hele dag op het strand liggen, dan kun je het beste tussen juni en november gaan. De gemiddelde minimum-maximum temperatuur ligt dan tussen de 20-30 graden. Op het eiland staat er veel wind, dus het zal er nooit bloedheet aanvoelen, maar ligt er wel gevaar om te verbranden op de loer! Zorg ervoor dat je dus goed beschermd naar buiten gaat. Wij zijn al twee keer op Lanzarote geweest in Playa del Carmen. In 2012 en 2016. In deze blog vertel ik je wat deze plek zo fantastisch maakt.

Foto

Struinen over de boulevard van Playa del Carmen

Playa del Carmen is een rustige badplaats met een uitgestrekte boulevard. Zelf vind ik het altijd heerlijk om ’s avonds over de boulevard te struinen op zoek naar een fijn restaurant en om na het eten nog een stukje verder te struinen of ergens nog een lekkere cocktail te drinken. In Playa del Carmen is de keuze uit restaurants enorm. Er is dus voor iedereen wel iets te vinden, maar wat je zeker een keer gegeten en gedronken moet hebben is natuurlijk een heerlijke Spaanse paella met daarbij een glas sangria. Ze hebben in Lanzarote de lekkerste (en grootste) cocktails, dus als je hier net zo’n fan van bent als ik, dan kun je hier je hart ophalen. In de ochtend kun je op de boulevard een lekker ontbijtje scoren met een bak koffie of een verse smoothie.

Om al het heerlijke eten en drinken in de vakantie te compenseren vind ik het heerlijk om in de ochtend een klein stukje (hard) te lopen. De boulevard in Playa del Carmen is hiervoor ideaal. Je kan hier heerlijk langs de kust lopen.

Bezoek de haven

De boulevard van Playa del Carmen is best lang. Bij de haven heb je ook genoeg restaurants zitten waar je heerlijke paella, tapas of vis kunt eten. Van de ene kant van Playa del Carmen naar de andere kant ben je al snel 30 minuten aan het lopen. Als je de haven graag wil bezoeken is het dus verstandig om van te voren goed te kijken waar je wil zitten in een appartement of hotel.

Foto

Timanfaya National Park

Lanzarote is een vulkanisch eiland. Een deel van het eiland is met lava bedekt waardoor er weinig begroeiing is. Ik kan je het maken van een eiland tour tijdens je bezoek aan Lanzorote zeker aanbevelen. Tijdens deze tour ga je onder andere naar het Timanfaya National Park in het zuidwesten van het eiland. Hier ga je per touringcar door het ruige vulkaanlandschap. Dit is erg indrukwekkend om te zien. Je mag helaas nergens uitstappen. Het is een beschermd gebied en het is te gevaarlijk om zomaar op pad te gaan.

Grotten van Jameos del Agua

In het noorden van het 62 km grote eiland kun je nog twee unieke natuurfenomenen aanschouwen. Eén ervan zijn de grotten van Jameos del Agua ontdekt door César Manrique – César Manrique is een naam die je veel zal horen vallen. Deze kunstenaar heeft ervoor gezorgd dat het onaangetast bleef. Vanwege zijn liefde voor het eiland heeft hij ervoor gezorgd dat Lanzarote haar karakter heeft weten te behouden en heeft hij gezorgd voor unieke bouwwerken op het eiland die passen binnen de natuur van het eiland. Hij maakt hierbij o.a. gebruik van bijvoorbeeld lavasteen. De grotten zijn onderdeel van een lang tunnelstelsel, ontstaan door vulkaanuitbarstingen. De tunnel staat in verbinding met de Atlantische oceaan. Hierdoor komt er water in de grot terecht. De grot gevuld met water heeft de naam Jameos del Agua. Een bijzonder verschijnsel in de grot zijn de kleine albino kreeftjes die er zitten in het water. Deze kreeften leven normaal gesproken alleen honderden meters diep.

Foto
El Lago Verde

El Lago Verde

De kustlijn van El Golfo staat bekend om haar ruige kust. Doordat de zee hier hard tegen de rotsen slaat zijn er door de jaren heen diverse grotten ontstaan. Dit stukje van de kust wordt Los Hervideros genoemd, wat ook wel kokende potten betekent. Niet ver hier vandaan is een groene lagune te aanschouwen, El Lago verde. De opvallende groene kleur wordt veroorzaakt door micro organismen, zoals algen en vulkanische mineralen. De contrasterende kleuren van het zwarte landschap met de lagune zijn een bijzonder gezicht. Tijdens de tour die wij deden zat er ook nog een ritje op een dromedaris inbegrepen.

Relaxen op het zwarte strand

Lanzarote is vulkanisch gebied. Kijk dus niet raar op dat de stranden een stuk donkerder zijn dan je misschien gewend bent. Er zijn namelijk veel stranden met zwart zand. Je kan je slippers daarom maar beter aanhouden als je over het zand loopt, want de bovenste laag wordt ontzettend heet door de zon.

Suppen

Op de Boulevard vlakbij het hotel waar we in 2012 zijn verbleven, Fayna & Flamingo, een gezellig, maar rustig en kleinschalig appartementen complex – vind een surfschool. Ik weet helaas niet meer hoe het heet, maar het zit naast Vázquez Inmobielien S.L. (hier kun je op navigeren). Wij hadden destijds nog nooit op een supboard gestaan en kregen samen met nog een ander koppel 1 uur sup-les op zee. Dit was erg leuk om te doen. De golven maakte het soms wel lastig om te blijven staan, maar we brachten het er redelijk goed vanaf.

Duiken

In Playa del Carmen kun je diverse duikscholen vinden. Toen wij in 2017 in Atlantis Las Lomas verbleven was een duikinstructeur in ons hotel aan het lobbyen of iemand geïnteresseerd was in een beginnersduik. Ik had mijn duikbrevet al, maar ik had al een aantal jaar niet meer gedoken. Remco had nog nooit gedoken en was hier wel benieuwd naar, dus besloten we een duik te maken.
Later die week nam de duikinstructeur ons mee naar een baaitje verderop. Het was wel een leuke ervaring, maar helaas viel het aantal visjes dat er te zien was een beetje tegen. Lanzarote schijnt wel een paar duikspots te hebben, dus als je van plan bent om te gaan duiken, zoek dan van tevoren uit waar je dit het beste kan doen.

Bezoek Playa Blanca

Met de bus kun je eenvoudig en voor weinig geld naar Playa Blanca. Vanaf Playa Blanca is het mogelijk om naar Papagayo Beach te gaan. Dit zijn de lichte zandstranden gelegen tussen Playa Blanca en Punto de Papagayo. Ze liggen enigszins verstopt. Je bereikt ze per boot, met de auto of fiets. Veel mensen zien deze vulkanische baaitjes als de mooiste stranden van Lanzarote. Wij hadden helaas de pech dat op de dag dat wij het strand wilde bezoeken de boot stuk was. Het was nog geen hoogseizoen, dus we konden ook nog geen fiets huren om erheen te gaan. Vanaf Playa Blanca kun je ook met de boot naar Fuerteventura, een ander Canarisch eiland. Fuerteventura staat o.a. bekend om haar zandduinen.

Foto
Playa Blanca

Lanzarote of Tenerife?

Naast Lanzarote hebben we ook Tenerife een aantal jaar geleden bezocht. De eilanden zijn qua landschap enigszins met elkaar te vergelijken, maar Tenerife is een stuk groter en daarmee ook een stuk toeristischer. Op Tenerife kun je ook een eilandtour doen en de berg El Teide beklimmen. Daarnaast heeft Tenerife een leuk waterpark (Siampark) en dierenpark (Loro Park).

Het fijne aan Playa del Carmen op Lanzarote vonden wij dat het er heerlijk rustig is. Wil je dus tot rust komen, op je gemak een lekker hapje eten in de avond en de dag afsluiten met een lekkere cocktail, dan is Lanzarote een eiland voor jou. Het is ook zeer geschikt voor ouders met jonge kinderen. Ben je op zoek naar iets meer vermaak en een bruisend nachtleven? Dan kun je waarschijnlijk beter naar Tenerife gaan.

Ben jij ook op de Canarische eilanden geweest, dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring. Ik hoor graag of jij het ook zo relax hebt ervaren. Heb je vragen? Stel ze dan gerust hieronder of op Instagram.