Sapa rijstvelden
Azië Reizen Rondreis Vietnam

Trekking Sapa: wandel tussen de rijstvelden en slaap bij de locals

07/03/2021

Sapa is een bergstadje in het noordwesten van Vietnam. Het stadje ligt op circa 1440 meter hoogte en ligt aan de hoogste berg van Vietnam, de Fansipan. Vanwege het heuvelachtige landschap heb je hier prachtig uitzicht op de vallei en de terrasvormige rijstvelden die tegen de bergen aan liggen. Sapa is daarom de ideale plek plek voor een trekking. Daarnaast staat Sapa bekend om haar kleurrijke inwoners. Er leven etnische minderheden, zoals de H’mong, Dao en Tay met elk hun eigen tradities en klederdracht. Het is niet voor niets dat deze plek zo geliefd is bij toeristen. Ondanks dat het een toeristische trekpleister is, is Sapa wat mij betreft een must-vist als je naar Vietnam gaat.

Hoe kom je in Sapa?

Vanuit Hanoi: Het makkelijkste is om vanuit Hanoi naar Sapa te reizen. Dit is ongeveer 350 km. Je kan kiezen voor de nachttrein naar Lao Cai en dan met de bus naar Sapa of je kan kiezen voor de nachtbus. De reis van Hanoi naar Sapa duurt ongeveer 6 uur.

Vanuit Cat Ba Island: Wij pakten vanuit Cat Ba Island de nachtbus. Deze vertrok rond vijf uur ’s avonds. In de bus ga je met de ferry eerst terug naar het vaste land van Vietnam. Daarna reis je langs Hanoi en dan door naar Sapa. Rond 4 uur ’s nachts kom je aan in Sapa, maar je kan in de bus blijven tot ongeveer 6 uur. Houd er rekening mee dat er geen uitgebreide stops zijn onderweg, dus zorg dat je iets te eten meeneemt in de bus.

Lees ook: Reisroute Vietnam 3 weken: hoogtepunten Noord- en Midden Vietnam

Sapa

Wat is er te doen in Sapa?

Sapa staat vooral bekend om haar groene heuvels met uitgestrekte rijstterrassen. De meeste toeristen komen hier dan ook om een trekking te maken. In dit gebied liggen verschillende traditionele dorpjes die je kan bezoeken. Ook zijn er in Sapa verschillende watervallen te vinden. Ga te voet op pad met een gids of huur een scooter. Het is ook mogelijk om een trekking maken (bij goed weer) of met de kabelbaan naar het hoogste punt van Vietnam te gaan. Wij kozen voor een tweedaagse trekking door de Muong Hoa vallei met een overnachting in een homestay.

2-daagse trekking Sapa inclusief overnachting bij een homestay

Een trekking door Sapa kun je van tevoren regelen, maar dit is niet persé nodig. Wij hadden van tevoren niets geregeld. Zodra je de nachtbus uitstapt, staan er een hoop vrouwen van de lokale bevolking te wachten bij de bus om je vervolgens een trekking aan te bieden. Het zijn vrouwen van verschillende etnische minderheden die leven in Vietnam, zoals de H’mong, Dao en Tay en worden ook wel mama’s genoemd. De vrouw die ons benadert staat bekent als mama Mao. Ze vraagt of we al een verblijf hebben. Die hebben we nog niet, dus dat is snel geregeld.

De bus stopt in Sapa Town. In het gebied hier omheen liggen verschillend dorpjes die je met een trektocht kan bezoeken. Je kan net zoals wij een kiezen vooe een trektocht van twee dagen, maar je kan ook kiezen voor een langere trektocht. Onze trekking gaat van Sapa Town naar de homestay van mama Mao, in een van de bergdorpjes. Maar dat doen we niet op een lege maag. We krijgen de gelegenheid om eerst bij een hotel te ontbijten.

Lees ook: Boottour Ha Long Bay vanaf Cat Ba Island

Mama’s van de H’mong stam (rechts mama Mao)
Waterval tijdens de trekking in Sapa

Begin van de trekking

Na het ontbijt beginnen we samen met mama Mao aan de tocht naar haar huis. Het is een wandeling van circa 15 km. We hebben geluk, want het is prachtig weer. De wandeling loopt via zandpaadjes door het heuvelachtige landschap. Het is droog, dus de paden zijn gelukkig goed begaanbaar. In de middag stoppen we bij een tentje voor een Vietnamese lunch. Bij het restaurantje stormen er een aantal kinderen in kleurrijke kleding op ons af om armbandjes te verkopen. Zeg dan maar eens nee 😉

Uitzicht tijdens de trekking

Tijdens de wandeltocht hebben we op verschillende plekken een mooi uitzicht op de vallei en lopen we langs huisjes van de lokale bevolking. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe ze hier leven. Onderweg komen we nog een andere mama’s tegen met hun gasten. Ondanks dat Sapa een trekpleister is voor toeristen, merken we hier weinig van tijdens de trekking. In de middag komen we langs een waterval. Het is best warm, dus het is fijn om even verkoeling te zoeken in het water.

Slapen tussen de rijstvelden

Wanneer we aankomen bij het huis van mama Mao, hebben we een prachtige uitzicht over de groene rijstvelden. We slapen bij mama Mao in huis. Ze laat ons zien waar we slapen en begint daarna aan het diner dat ze voor ons gaat koken. Ondertussen maken wij een wandeling door de rijstvelden. Dit lijkt makkelijker dan het is, want ze de paadjes zijn glibberig en smal.

Rijstterrassen voor het huis van mama Mao in Sapa

Weinig luxe

Omdat je tijdens een trekking bij de locals thuis slaapt, zijn er weinig luxe voorzieningen, maar dat maakt de overnachting juist zo bijzonder. Bij het huis van mama Mao staat er wel een klein toiletgebouw met toilet en een simpele douche, waar we ons mogen afspoelen. Dit was super fijn na de lange wandeling in de zon. ’s Avonds genieten we van een heerlijke Vietnamese maaltijd die speciaal voor ons is bereid. Na het eten is het al donker. We zien dan een hoop vuurvliegjes oplichten boven de rijstvelden. Verder is er niet veel te zien en te doen. We duiken daarom op tijd ons bed in.

Trekking Sapa: dag 2

’s Ochtends genieten we van een heerlijk ontbijt. Daarna begint dag 2 van de trekking. Vandaag gaan we via een andere route terug naar Sapa Town. Het eerste stuk lopen we door de prachtige rijstterrassen naar het dal. We kijken onze ogen uit. Overal om ons heen zijn rijstvelden te zien. Ook stoppen we nog bij een waterval die op de route ligt om even te zwemmen. Na de lunch mogen we kiezen of we verder te voet naar beneden gaan of met de taxi. We besluiten om verder te lopen. Het laatste stuk van de route loopt langs de autoweg en is een stuk minder indrukwekkend dan de route van de heenweg.

Bruggetje tijdens de trekking door Sapa
Trekking door de rijstterrassen in Sapa

Slapen in Sapa Town

Rond de avond arriveren we in Sapa Town, het toeristische centrum van Sapa. Je vindt hier veel hotels en restaurants. Een hotel is dan ook zo geboekt via Booking.com en aangezien we hier alleen maar overnachten boeken we een simpel hotel. Het was met Google Maps nog wel even zoeken, want die gaf het hotel niet precies aan. Via een bureau in Sapa Town regelen we bustickets om de dag erna door te reizen naar onze volgende bestemming: Ninh Bihn. Maar voordat we doorreizen, eten we ‘s avonds nog een hapje in het gezellige centrum van Sapa Town.

Het weer in Sapa

Sapa ligt in de bergen. Het kan hierdoor iets frisser zijn dan in de rest van Vietnam. In de zomer bestaat er kans op regen. Als het regenachtig is, kunnen de paden erg glibberig zijn. Kijk daarom van tevoren goed naar wat voor weer er voorspeld wordt en zorg voor goede schoenen.

Doorreizen

Vanuit Sapa Town kun je met het openbaar vervoer doorreizen naar verschillende plekken in Vietnam. Met de scooter kun je ook afgelegen plekken bereiken in het noorden van Vietnam, die met het openbaar vervoer niet bereikbaar zijn. Wij reizen door naar Ninh Binh met de (slaap)bus. Dit is een rit van circa 9 uur.

Heb je vragen of wil je reageren op onze ervaring? Je kan hieronder een berichtje achterlaten.

Liefs Natasja

Meer lezen over Vietnam? Bekijk hier alle blogs over Vietnam.

Uitzicht tijdens de trekking op de rijstterrassen in de vallei in Sapa