Reisroute Vietnam
Azië backpacken Reizen Vietnam

Reisroute Vietnam 3 weken: hoogtepunten Noord- en Midden Vietnam

27/04/2022

Ik kan het bijna niet geloven dat onze reis door Vietnam al weer bijna vier jaar geleden is. Het is één van de mooiste reizen die we ooit gemaakt hebben. Vietnam is een prachtig en divers land. De afstand van noord naar zuid is 1800 km. Om ergens te komen zal je dus grote afstanden moeten afleggen. Heb je maar drie weken om het land te zien en wil je ook écht genieten van je reis, dan zal je keuzes moeten maken. Wij kozen er daarom voor om van Hanoi te reizen naar Hoi An en vanaf daar terug te vliegen naar Hanoi. Of we het niet jammer vinden dat we het zuiden niet hebben gezien? Nee, geen seconde spijt gehad, want het noorden trok ons het meeste en onze reis was vol hoogtepunten. Hoe onze reisroute er van dag tot dag uitzag, lees je in deze blog:

Train street, Hanoi

Hanoi – 3 dagen

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Een enorm drukke stad. Er wonen maar liefst 7,7 miljoen (!) mensen. Veel toeristen ontvluchten de stad daarom vaak snel naar andere plekken in Vietnam, maar het is absoluut de moeite waard om een paar dagen in Hanoi te blijven. Al doe je het alleen maar om de verkeerschaos te ervaren. Maar het is nóg veel leuker om er zelf middenin te zitten. Stap op de fiets met Friends travel en ontdek op deze manier de stad. Bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het Hoan Kiem Lake, Ho Chi Minh Mausoleum en Train Street.

Accommodatie: Wij sliepen in The Light Hotel. Een vrij luxe hotel met rooftop pool en een super ontbijt. Alle hoogtepunten in Hanoi waren vanaf hier redelijk makkelijk te voet bereikbaar.

Vissersbootje Ha Long, VIetnam
Vissershaven Ha Long
Uitkijkpunt over de Ha Long Bay

Ha Long – 1 dag

Met de taxi reisden we af van Hanoi naar Ha Long, niet te verwarren met Ha Long Bay. Vanwege de weersvoorspellingen kozen we ervoor om eerst naar Ha Long af te reizen in plaats van Sapa. Achteraf maar goed ook! Dit stadje is nog niet erg ontdekt door het toerisme. Tenminste in 2018 nog niet. Bij het hotel spraken ze dan ook amper Engels. Met Google translate verloopt het inchecken toch vrij soepel. We sliepen hier om te klimmen naar het uitkijkpunt over de Ha Long Bay. In het stadje is verder niet veel te doen. Het heeft een indrukwekkende haven. Hier maakten we een unieke boottocht. Een vrouw op een vissersbootje nodigde ons uit om een tochtje te maken door de haven langs de krijtrotsen (wel tegen betaling uiteraard). Achteraf was dit misschien wel een van de meest bijzondere dingen die we hebben meegemaakt.

Accommodatie: Wij sliepen in City Bay Hotel. Het was heel simpel. De hotelkamer had geen ramen. Maar we zouden hier maar kort overnachten omdat we ’s nachts de klim wilden maken naar het mooiste uitkijkpunt over de Ha Long Bay. En dit hotel bevindt zich op steenworp afstand van het startpunt.

Kajakken door Ha Long Bay
Ha Long Bay
Boottocht door de Ha Long Bay

Cat Ba / Ha Long Bay – 3 dagen

Van te voren hadden we gelezen dat een boottocht door de Halong Bay vanuit Ha Long Bay zelf erg druk kan zijn vanwege alle toeristen. Een alternatief is om een boottochtje te maken vanaf Cat Ba Island, het grootste eiland in de Ha Long Bay. Van Ha Long namen we de taxi naar Tuan Cha. Hier pakten we de ferry naar Cat Ba, waar we in de middag aankwamen. Bij het reisbureau Cat Ba Vision boekten we een 2-daagse boottour Ha Long Bay met overnachting op de boot. Echt wel een hoogtepunt van onze reis.

Accommodatie: De naam van ons hotel kan ik niet meer herinneren. We hadden het geregeld via het reisbureau. We sliepen in een zeer low-budget hotel. Ik geloof dat we € 8,00 per persoon kwijt waren. Er was geen airco, maar er hingen ventilator in de kamer. De bedden waren vies. Ze spraken geen Engels, maar waren er aardig en in de ochtend haalden ze speciaal voor ons de lekkerste noodles soup! We waren zo moe van het vroege opstaan voor de klim naar het uitkijkpunt over de Ha Long Bay dat we allemaal om 20:00 uur als een blok in slaap vielen.

Sapa rijstvelden
Ontdek de Sapa tijdens een 2-daagse trekking. Dit was de voortuin van de homestay van mama Mao

Sapa – 2 dagen

Sapa staat bekend om haar rijstvelden en het maken van een trekking. Na onze 2-daagse boottour door de Ha Long Bay namen we ’s avonds rond 17:00 uur de nachtbus van Cat Ba Island naar Sapa. Tip: Zorg zelf voor iets te eten in de nachtbus, want onderweg zijn er weinig mogelijkheden om iets te kopen. Rond 4:00 uur kwamen we aan in Sapa. Je kan tot 6:00 uur blijven liggen in de bus. Zodra we de bus uitstapten stonden er een hoop ‘mama’s’, zoals de vrouwen van de stammen genoemd worden, om een trekking met overnachting in hun homestay aan te bieden. Wij regelden hier onze trekking met overnachting bij Mama Mao’s Homestay, dikke vette aanrader.

Lees hier alles over onze Trekking door Sapa

boottocht over Tam Coc
Nihn Binh
Onze slaapplek in Ninh Binh bij Tam Coc Valley

Ninh Binh – 2 dagen

Ninh Binh wordt Ha Long Bay op het plattenland genoemd. Maak hier een boottocht over een van de rivieren in het prachtige natuurgebied en klim naar mooie uitkijkpunten.

Accommodatie: Wij overnachtten bij Tam Coc Valley. Het is zonder twijfel de mooiste plek waar we ooit hebben geslapen. Het is een kleinschalige homestay die wordt gerund door een super vriendelijke Vietnamese familie. Je betaalt ongeveer € 25,00 p.p.n. Wat mij betreft een dikke vette aanrader!

Lees hier mijn tips voor wat te doen in Ninh Binh

Paradise cave

Phong Nha – 1  dag

Van Ninh Binh namen we ’s avond rond 20:00 uur de nachtbus naar Phong Nha. Hier kwamen we rond 4:00 uur ’s nachts aan. Gelukkig kregen we een kamer en konden we nog een paar uurtjes slapen. In Phong Nha bezochten we een aantal grotten, waaronder Paradise Cave en Dark Cave. Om de Dark Cave te bezoeken kun je met een zipline naar beneden. Of je kan met een roeibootje. Voordat je de grot in gaat krijg je een hoofdlampje, want zoals de naam al doet vermoeden, is de grot pikkedonker. Het waren leuke excursies, maar wat mij betreft geen must, dus om tijd te besparen kun je deze plek eventueel overslaan. Om 4:00 uur ’s nachts vertrokken we alweer (precies 1 dag na aankomst) met met de nachtbus naar Hue. Dit was gelukkig maar een kort ritje van drie uurtjes.

Accommodatie: Wij sliepen dus maar kort in Tuan Ha Hotel. Prima hotel met zeer vriendelijke eigenaresse.

Citadel in Hue

Hue – 1 dag

Veel reizigers slaan Hue over. Wat ons betreft is dat zonde! Deze prachtige oude stad is ontzettend fotogeniek. Wij huurden een fiets bij ons hotel en hebben alle hoogtepunten van de stad per fiets verkend. Het was een super gezellige dag. Eén dag Hue was meer dan voldoende. De dag erna reisden we achterop de motor bij Easyriders naar Hoi An.

Accommodatie: We sliepen één nacht bij Nhat Le Hotel. Simpel hotel, maar prima. Het was wel lastig te vinden met navigatie, want het ligt in een steegje.

Hoi An – 3 dagen

Hoi An was de eindbestemming van onze reis. Na een vol reisprogramma waren we wel toe aan een beetje rust en ontspanning. De laatste dagen brachten we dan ook vooral op het strand door. En ondanks dat Vietnam niet bekend staat om haar stranden, heeft het me toch aangenaam verrast! ’s Avonds bezochten we het gezellige centrum van Hoi An. Waar deze stad wel bekend om staat zijn de gekleurde lampionnen die je ziet op de foto. Deze stad is een must visit wat mij betreft!

Accommodatie: We sliepen in een fijn hotel met mooi zwembad en uitzicht op de rijstvelden: Hoi An Field Boutique Resort & Spa. We betaalden geloof ik €30/40 euro p.p.p.n. Zowel het centrum als het strand zijn wel een stukje lopen of fietsen. Maar bij het hotel kon je een fiets of scooter huren.

Hanoi – 1 dag

Van Hoi An vliegen we met een binnenlandse vlucht terug naar Hanoi. Hier slapen we nog één nachtje voor we terugvliegen naar huis.

Accommodatie: We overnachtten in Silk Queen Grand Hotel. Ook dit hotel in Hanoi heeft een klein zwembad. Prima hotel, vlakbij Hoan Kiem Lake.

Dit was onze reisroute. Heb je nog vragen of wil je graag jouw ervaring delen, laat dan vooral een reactie achter onder dit blog of stuur me een berichtje op Instagram. Dat vind ik leuk om te lezen!

Liefs Natasja

No Comments

    Leave a Reply

    WC Captcha − 1 = 2