Veluwezoom Posbank route
Europa Nederland

Mooie wandelroutes op de Veluwezoom

14/01/2021

Wie aan de Veluwe denkt, denkt aan: natuur. De Veluwe is een streek in de provincie Gelderland en
bestaat uit meerdere natuurgebieden. Ideaal voor een wandeling. Maar waar moet je precies naartoe?

Tips voor wandelen op de Veluwe

➤ Check van tevoren de weersvoorspellingen en tref voorbereidingen. Neem in de herfst of winter bijvoorbeeld handschoenen, een sjaal en muts mee. En zorg dat je iets te drinken en/of eten bij hebt voor onderweg, zoals een thermoskan met koffie of thee. Zo kun je op elk gewenst moment eventjes opwarmen.

➤ Wil je wandelen op de Veluwezoom met een baby? Het grootste gedeelte van de routes die wij gelopen hebben gaan over zandpaden. Hierdoor is het niet mogelijk om met een kinderwagen te wandelen. Het is natuurlijk wel te doen met een draagzak. Dus hop, draagzak mee en eropuit!

➤ Op de website van Natuurmonumenten of via hun app kun je diverse wandelroutes vinden. Niet alleen op de Veluwe, maar ook wandelroutes in andere delen van Nederland. Je vindt hierop informatie over de wandelroutes en waar je kan parkeren. Met de app kun je gratis 3 routes downloaden. Als je lid bent van Natuurmonumenten kun je alle routes gratis downloaden. Voor € 4,99 per jaar kun je lid worden en dan heb je dus ook toegang tot alle routes. Superhandig! Afgelopen oktober ontdekten wij Nationaal Park Veluwezoom. De Veluwezoom is gratis toegankelijk. Er zijn hier diverse wandelroutes te vinden. Wij liepen hier de volgende twee routes.

Veluwezoom Posbank route 5,4 km

De Veluwezoom Posbank route is een route van 5,4 km over de uitgestrekte heidevelden. Je start op de parkeerplaats bij bezoekerscentrum Veluwezoom. Vanaf hier kun je verschillende routes lopen. De Veluwezoom Posbank route is de paarse route en staat aangegeven met de kleur paars op paaltjes langs de route. Dit was heel makkelijk te volgen. Van ongeveer half augustus tot half september staat de heide in bloei en heb je dus een prachtig gezicht over de paarse heuvels. Overal waar je kijkt zie je heide. Wij bezochten de Veluwe in de herfst (eind oktober). De heide staat dan niet meer in bloei, maar dat maakte de route niet minder mooi. Deze route loopt ook stukjes door het bos. De bomen vormen een mooie gekleurde achtergrond in de herfst. Het is een erg heuvelachtig gebied, waar je loopt over zandpaden. Met een baby heb je wel een draagzak nodig om deze route te lopen. Met een stop halverwege voor een voeding, deden wij er ongeveer 2 uur over.

Praktische informatie:
Je kan de route op twee plekken starten.
Parkeerplaats bezoekerscentrum VeluwezoomHeuvenseweg 5a
6991 JE
Rheden (GD)

Paviljoen De Posbank
Beekhuizenseweg 1
6991 JM Rheden

De Bronstroute 8,4 km

De Bronstroute is 8,4 km lang. Van deze route wordt gezegd dat als je geluk hebt je de herten kan horen burlen. De grootste kans hiervoor heb je tussen half september en half oktober en dan vroeg op de dag of bij schemering. Naast herten kun je op deze route ook wilde zwijnen en Schotse Hooglanders spotten. Wij gingen in de middag en zijn helaas maar één Schotse Hooglander tegengekomen. De route loopt soms over open vlaktes. Als het waait kan het fris aanvoelen. Kleed je dus goed op het weer. Je loopt een groot gedeelte over een verharde weg door het bos. Dit verharde deel is begaanbaar met kinderwagen, maar dit stukje vonden wij een stuk minder spectaculair dan de route over zandpaden. Als je met een baby de Veluwe wil bezoeken kun je dus het beste een draagzak meenemen.

In tegenstelling tot de Veluwezoom Posbank route vonden wij dat deze route onderweg niet
duidelijk werd aangegeven. De app Natuurmomenten was nu erg handig. Hiermee konden we bij
kruispunten zien welke kant we op moesten lopen.

Praktische informatie:

Je kan de wandelroute starten op de volgende twee plekken:
Parkeerplaats Herikhuizerveld

Parkeerplaats Elsberg
Lange Juffer
6991 Rheden

Je hebt nog veel meer wandelroutes op de Veluwe. Wij gaan zeker nog eens terug als de heide in bloei staat. Op de Veluwe zijn er ook fietsroutes of je kan er zelfs een E-chopper huren. Heb jij nog tips voor mooie routes op de Veluwe? Dan willen wij ze graag van je horen in een reactie hieronder of via een DM op Instagram.