De big 5 spotten in Zuid-Afrika
Afrika Zuid-Afrika

Kruger National Park: de plek om de big 5 te spotten

30/06/2021

Voor veel mensen is het een droom: Op safari gaan en de big 5 spotten. Voor ons kwam deze droom uit in Zuid-Afrika. In 2016 gingen wij met (toenmalig) Kras.nl op groepsreis door Zuid-Afrika. We hadden twee dagen toegang tot het Kruger National Park.

Olifanten in het Kruger National Park

Algemene informatie over het Kruger National Park

Het Krugerpark ligt op circa 450 kilometer van Johannesburg. Dit is ongeveer 5,5 uur rijden. Wij verbleven in een hotel in Hazyview op ongeveer een halfuurtje rijden van het park. Het Krugerpark is zo’n 20.000 km² groot. Om aan te geven hoe groot dat dit is. Het park is bijna net zo groot als de helft van Nederland. Het park heeft acht ingangen. Elke toegangspoort is de ingang tot een ander gebied. In het park leven maar liefst 148 geregistreerde zoogdieren, meer dan 500 vogelsoorten en nog een hoop reptielen, vissen en amfibieën. Wij zagen naast de big 5: zebra’s, kudu’s, wilde honden, gieren, nijlpaarden, krokodillen, bavianen, impala’s en verschillende mooie vogels. Wil je alles zien van het park, dan heb je zeker een week nodig. Maar twee dagen is genoeg om een fantastische indruk op te doen van het park en de dieren.

Troupant

Neushoornvogel
Neushoornvogel

Zelf spotten? Of op pad met een ranger?

Toen wij in 2016 het Krugerpark bezochten was er al in geen tijden regen gevallen, dus het was er erg dor en droog, waardoor het landschap erg kaal was. Dit maakt het lastig voor de dieren om te overleven. Je zou verwachten dat je vanwege het kale landschap wel beter dieren kan spotten, maar voor ons ongetrainde oog viel dat niet mee. Gelukkig waren we op pad met een ranger die ons heel eenvoudig alle dieren kon laten zien. De rangers hebben getrainde ogen en staan in contact met de andere rangers in het park. Ze geven aan elkaar door waar de dieren zich bevinden. Als de ranger informatie had doorgekregen over de locatie van dieren die zich overdag het minste laten zien, dan scheurden we soms in volle snelheid over de paden om de dieren te vinden.

Zeebra’s in het Kruger National Park

Binnen 1,5 uur de Big 5 gespot

Op dag 1 hadden we in 1,5 uur de Big 5 (Olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel) al gespot! Je mag ons dus echte geluksvogels noemen, want niet iedereen heeft het geluk al deze dieren te zien. ’s Middags hadden we alle tijd om te genieten van alle andere dieren die in het park leven, zoals zebra’s, giraffen, hyena’s, wilde honden en antilopes.

Neushoorn
Neushoorn en Impala
Kudu

Getuigen van een leeuwenjacht op een zebra

Op dag 2 in het Kruger Park hadden we het geluk een groep leeuwen van een afstand of 15 meter te bekijken die aan het jagen waren op een zebra. Twee moeder leeuwen en een groepje van ca. 10 welpen zaten verscholen in het landschap te azen op een zebra. Moeder leeuw liet aan de jongen zien hoe je moet jagen. Op een haar na miste de leeuw de zebra. Met ingehouden adem hebben we kunnen aanschouwen hoe het er in het wild aan toegaat.

Leeuwenwelpen in Kruger National Park

Tips voor een safari in het National Kruger Park

  • Zorg voor een extra vest of jas. En kleed je het liefst in neutrale kleuren. Wij bezochten het Kruger National Park in oktober. Dat is de lente in Zuid-Afrika. Het kan dan nog aardig fris zijn. Vooral in de ochtend. Op de eerste dag in het Kruger Park troffen we het met het weer. Het was zonovergoten en de temperatuur was heel aangenaam. Op dag twee liet de zon zich nauwelijks zien. Wanneer we in volle snelheid over de paden van het Krugerpark reden was het toch erg fris met de wind in de open safariwagens. Zorg ervoor dat je voldoende kleding aandoet en/of meeneemt als je het Krugerpark bezoekt in de lente.
  • Drink niet teveel onderweg, want er zijn niet heel veel plaspauzes tussendoor. Toiletbezoekjes kunnen alleen op speciale plaatsen in het park die omheind zijn.
  • Ga vroeg in de ochtend op safari, want dan zijn veel dieren het actiefst. Dat betekent dat het makkelijker is om de big5 te spotten. Daarnaast heeft het ook iets magisch om met zonsopgang door het park te rijden.
  • Zorg voor een opgeladen camera! Het is natuurlijk zonde als je al die mooie dieren niet kan fotograferen of filmen.
  • Let op met eten. Met de georganiseerde safari zit je in een open 4×4 terreinwagen, dus daar mag je niet zomaar eten in meenemen, want daar komen de dieren op af. Ga je met je eigen auto, dan geldt: houd je ramen vooral dicht. 😉

Lees ook: Welke plaatsen moet je bezoeken in het oosten van Zuid-Afrika?