Azië Reizen Rondreis Vietnam

Ha Long: klimmen naar het mooiste uitkijkpunt over de Ha Long Bay

16/10/2020

Vanaf Hanoi rijd je in ongeveer 4 uur naar het plaatsje Ha Long. In tegenstelling tot het toeristische Ha Long Bay, is deze plaats verre van toeristisch. We willen graag met zonsopgang de klim maken naar het mooiste uitkijkpunt over de Ha Long Bay ‘Bai Tho Moutain’ , daarom besluiten we om een hotelletje te boeken zo dicht mogelijk bij het uitkijkpunt. Er zijn niet veel hotels te vinden, maar er zijn gelukkig een paar kamers beschikbaar in een hotel direct bij het viewpoint. (De naam ben ik helaas vergeten). In de reviews lezen we dat het personeel geen Engels spreekt, maar we besluiten om toch te boeken.

Bij aankomst bij het hotel gaat het inchecken een klein beetje moeizaam, maar met Google Translate komt het gelukkig goed en checken we ‘s middags om 13:00 uur in. We hebben nog niets gegeten en gaan op zoek naar een restaurant. Op aanraden van onze taxichauffeur, die ons van Hanoi naar Ha Long heeft gebracht, gaan we eten bij een restaurant tegenover het hotel. Een menukaart heeft het restaurant niet. Gefascineerd kijken we naar wat we geserveerd krijgen. We krijgen een echt Vietnamees gerecht voorgeschoteld. Het gerecht heet: Bun Chuon. We zien voor ons wat glibberige dingen liggen. Speculerend over wat het zou kunnen zijn, komen we er uiteindelijk achter dat het rijstbladeren zijn gevuld met champignons. De structuur is niet echt ons ding, dus met een lege maag verlaten we het restaurant. Gelukkig komen we onderweg naar het water een marktje tegen en kopen we een aantal bananen. Eenmaal aangekomen bij het water zien we een haventje waar fanatiek gevist wordt. Veel is er echter in het plaatsje niet te doen. We gaan een koffie drinken bij de Highlands Coffee en besluiten daarna nog maar een stukje langs de haven te gaan wandelen. 

Er liggen allemaal kleine schattige vissersbootjes en één hiervan nadert de kant. De vrouw in de boot zit heel enthousiast naar ons te zwaaien en gebaart dat we in haar boot moeten komen. We waren met 5 personen en vroegen ons af of dat op dat kleine bootje ging passen, maar de vrouw overtuigde ons van wel en daar gingen we een rondje door de haven langs de bekende limestone rotsen. Achteraf gezien was dit zo’n bijzondere ervaring. Wie maakt dit nu mee? 

Het begint tegen de avond te lopen als onze magen weer beginnen te knorren en we een poging wagen tot het vinden van een ‘normaal’ restaurant. Op Maps.me (een app waarmee je offline kan navigeren als je de routekaarten hebt gedownload) typ ik in ‘restaurant’ en wat komt er tevoorschijn, ‘Pizzahut’. Wie verwacht hier nu een Pizzahut? Maar hij zit er echt! Hiermee hebben we onze brandstoffen dubbel en dik aangevuld. 

Inmiddels is het buiten al donker geworden en het is flink aan het onweren. Het geluid van toeterende scooters wordt afgewisseld met gerommel van het onweer. Het flitst er flink op los. De bliksem flitsen laten de krijtrotsen oplichten en dit geeft een spooky effect. We keren terug naar ons hotel en gaan vroeg naar bed, zodat we vroeg aan de klim naar het uitkijkpunt over de Ha Long Bay kunnen beginnen. 

Om 4:00 uur staan we op en om 5:00 uur gaan we op zoek naar de plek waar de toegang tot het uitkijkpunt zou moeten zijn. De toegang bevindt zich tussen twee winkelpanden in, dus het is in het donker even zoeken. Toen we het gevonden hadden kwam het volgende obstakel. De poort was op slot. Op internet hadden we gelezen dat er een vrouw woont en je voor 10.000 dong p.p. (ca. €0,40) te betalen doorgelaten wordt, maar wat als het 5:00 uur ‘s ochtends is en de stad nog slaapt? Gelukkig na enkele keren roepen komt er een vrouw naar buiten. We betalen netjes het bedrag en lopen via trappen naar boven. Hier komen we een huisje tegen en links ervan een hek. Weer gesloten! We begrijpen er niks van. Tot we ineens een gat in het hek links van de poort zien. Ze zijn de sleutel kwijt van de poort, dus je zal door het gat moeten klimmen. Nadat we door het gat geklommen zijn, komen er gelukkig geen obstakels meer. Er volgen vele trappen die leiden tot de top van de Bai Tho Mountain. Het is nog vroeg in de morgen, maar het is al aardig benauwd. Door de hoge luchtvochtigheid druipen de zweetdruppels letterlijk naar beneden. Eenmaal boven aangekomen hangt er mist over de stad, maar beetje bij beetje klaart het op en terwijl we uithijgen van de tocht naar boven, genieten we van het magische uitzicht over de Ha Long Bay. Bovenop de berg staat een klein huisje met een dak van golfplaten. Bovenop het dak worden de bekende Instagram foto’s gemaakt. We kunnen het dus niet laten om zelf ook even zo’n plaatje te schieten. Wat een fantastische ochtend was dit! En dan moeten we nog naar de Ha Long Bay zelf gaan. 

Gat in het hek
Uitzicht vanaf Bai Tho Mountain

Tip: Na ons bezoek was het erg slecht weer en was het uitkijkpunt een tijdje gesloten. Via de facebookgroep ‘Azië Backpackers’ kun je eventueel raadplegen of iemand onlangs nog geweest is en het open is, voordat je voor een gesloten deur komt te staan.

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in een reactie of stuur een DM op Instagram.

Liefs, Natasja

No Comments

    Leave a Reply