Azië Reizen Rondreis Vietnam

Viewpoint Ha Long Bay: het mooiste uitkijkpunt over de Ha Long Bay

16/10/2020

Ha Long Bay is onder andere bekend van de Vietnam-oorlog, maar tegenwoordig is het een toeristische trekpleister. Je kan hier prachtige boottochten maken over het water tussen de hoge rotsformaties. Maar je kan het ook vanaf grote hoogte bekijken. In deze blog vertel ik je waar je kan klimmen naar het mooiste viewpoint over de Ha Long Bay.

Overnachten in Ha Long City

Vanaf Hanoi rijd je in ongeveer 4 uur naar het plaatsje Ha Long City. In tegenstelling tot het toeristische Ha Long Bay, is deze plaats verre van toeristisch. Hier kun je (met zonsopkomst) klimmen naar het mooiste viewpoint over de Ha Long Bay ‘Bai Tho Moutain’ . Het is handig om een hotelletje te boeken dichtbij het uitkijkpunt als je de klim wil maken met zonsopkomst. Daarom boekten wij een simpel hotel dat ligt aan de voet van het startpunt van de berg: City Bay Hotel. In de reviews lezen we dat het personeel geen Engels spreekt, maar we besluiten om toch te boeken. Het inchecken gaat een beetje moeizaam, maar met Google Translate komt het gelukkig goed en checken we ‘s middags om 13:00 uur in.

Eten in Ha Long City

In de middag gaan we op zoek naar een restaurant. Op aanraden van onze taxichauffeur, die ons van Hanoi naar Ha Long heeft gebracht, gaan we eten bij een restaurant tegenover het hotel. Een menukaart heeft het restaurant niet. Gefascineerd kijken we naar wat we geserveerd krijgen. We krijgen een echt Vietnamees gerecht voorgeschoteld. Het gerecht heet: Bun Chuon. Het heeft een zeer glibberige structuur. We komen er uiteindelijk achter we er dat het rijstbladeren gevuld met champignons zijn. Niet echt ons ding, dus geen aanrader. Gelukkig komen we onderweg naar het water een marktje tegen en kopen we een aantal bananen.  ’s avonds zocht ik op Maps.me, een app waarmee je offline kan navigeren als je de routekaarten hebt gedownload, op restaurant en komen we erachter dat er een ‘Pizzahut’ zit. Wie verwacht hier nu een Pizzahut? Maar hij zit er echt! Met een pizza vulden we onze brandstoffen aan voor de het maken van de klim.

Lees ook: Reisroute Vietnam 3 weken: Hoogtepunten Noord- en Midden Vietnam

Unieke boottocht door de haven

Veel is er in het plaatsje Ha Long City niet te doen. Eenmaal aangekomen bij het water zien we een haventje waar fanatiek gevist wordt. We gaan een koffie drinken bij de Highlands Coffee en besluiten daarna nog maar een stukje langs de haven te gaan wandelen. Er lagen allemaal kleine schattige vissersbootjes. Een klein bootje naderde de kant en de vrouw nodigde ons uit om op haar bootje een tochtje te maken door de haven. We waren met 5 personen en vroegen ons af of dat op dat kleine bootje ging passen, maar de vrouw overtuigde ons van wel en daar gingen we een rondje door de haven langs de bekende limestone rotsen. Achteraf gezien was dit zo’n bijzondere ervaring.

Klim naar het mooiste viewpoint over de Ha Long Bay

Entree Bai Tho Mountain

We staan om 4:00 uur op. Om 5:00 uur gaan we op zoek naar de plek waar de toegang tot het uitkijkpunt zou moeten zijn. Via Maps.me zoek je Bai Tho Mountain. Via de app zie je waar het pad ongeveer begint. In de straat van de Bai Tho Mountain moet je op zoek naar een smalle trap tussen twee winkels in. Het is even zoeken, dus het is verstandig om overdag te kijken waar het startpunt zich bevindt, wanneer het nog licht is. Als je de trap op loopt kom je bij een poort uit. Deze zit op slot. Op internet hadden we gelezen dat er een vrouw woont en je 10.000 dong p.p. (ca. €0,40)  moet betalen voor de entree, maar het was 5:00 uur ‘s ochtends is en de stad sliep nog. Gelukkig na enkele keren roepen, kwam er een vrouw naar buiten. We betaalden netjes het bedrag en liepen via trappen naar boven. Hier kwamen we een huisje tegen en links ervan een hek. Weer gesloten! Wat bleek, ze zijn de sleutels kwijt van de poort, dus je zal door het gat in het hek links van de poort moeten klimmen.

Lees ook: Cat Ba Island en boottour Ha Long Bay

Gat in het hek
Uitzicht vanaf Bai Tho Mountain

Pittige klim via trappen

Nadat we door het gat geklommen waren, kwamen we gelukkig geen obstakels meer tegen. Er volgden vele trappen die leidden tot de top van de Bai Tho Mountain. Het is een pittige klim van ongeveer 30 minuutjes. Het was nog vroeg in de morgen, maar het was al aardig warm. Door de hoge luchtvochtigheid dropen de zweetdruppels letterlijk naar beneden. Eenmaal boven op de berg aangekomen, hing er een sluier van mist over de stad, maar beetje bij beetje klaarde het op en terwijl we uithijgden van de tocht naar boven, genoten we van het magische uitzicht over de Ha Long Bay. Bovenop de berg staat een klein huisje met een dak van golfplaten. Op het dak worden de bekende Instagramfoto’s gemaakt. We konden het niet laten om zelf ook even zo’n plaatje te schieten. Wat een fantastische ochtend was dit! En dat terwijl een bezoek aan Ha Long Bay zelf nog moest volgen. 

Tip: Na ons bezoek was het erg slecht weer en was het uitkijkpunt een tijdje gesloten. Via de facebookgroep ‘Azië Backpackers’ kun je eventueel raadplegen of iemand onlangs nog geweest is en het open is, voordat je voor een gesloten deur komt te staan.

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder in een reactie of stuur een DM op Instagram.

Liefs, Natasja