dolfijnen spotten in Madeira
Eiland Europa Portugal Reizen Winterzonvakantie

Dolfijnen en walvissen spotten op Madeira

07/08/2021

Het Portugese eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan. Het eiland ligt ter hoogte van Marokko op zo’n 1000 km afstand van het vaste land van Portugal. Rond het eiland kun je het hele jaar door verschillende soorten dolfijnen en walvissen spotten. De beste periode is echter april t/m oktober, want dan zwemmen er de meeste soorten. Dolfijnen spotten was iets wat wij heel graag wilden doen op Madeira. Dit kan je het beste doen vanuit de haven in Funchal. Je kan kiezen tussen verschillende boten, zoals een catamaran, speedboot of piratenboot. Wij deden zowel een tocht met de catamaran als met de speedboot. Hieronder lees je onze ervaring:

Dolfijnen en walvissen spotten met de catamaran

De eerste vaartocht maken we met de catamaran. Dit is een boot met aan de voorkant een groot net. Vanuit de haven van Funchal varen we met de catamaran richting Ponta do São Laurenco. Hier worden regelmatig dolfijnen gespot. Bij sommige tours kun je zelfs zwemmen met dolfijnen. Jammer genoeg spotten we geen dolfijnen tijdens deze boottocht. Wel zien we een walvis, maar meer dan een vin die boven het water uitsteekt is het niet. Het zonnetje maakt gelukkig een hoop goed. Op de weg terug naar de haven liggen we heerlijk languit op de netten en genieten we van de zon.

Algemene informatie
Duur: 3 uur
Prijs: € 30,00 p.p.

Dolfijnen en walvissen spotten met de speedboot

Na de vaartocht met catamaran willen we graag nog een poging wagen om dolfijnen en walvissen te spotten. Na wat onderzoek op internet, boeken we een tocht met de speedboot bij Oceansee. Op de folder van deze tour staat 95% kans op het spotten van dolfijnen en walvissen. Zie je niks, dan krijg je een tweede tour gratis. Echter is het de laatste dag van onze vakantie, dus het is voor ons de enige en laatste mogelijkheid. In de speedboot zitten we met een stuurman, een bioloog en nog zes andere toeristen. We varen de haven uit en daarna gaat het gas erop. We scheuren letterlijk we over het water. Wat is dit vet! Na een niet al te lange tijd spotten we twee walvissen. Je ziet niet veel, dus je moet erg snel zijn met je fotocamera. Als er na een tijdje meer boten aankomen is het tijd voor ons om door te varen. Ze willen de dieren hier niet opjagen, dus als er te veel boten zijn varen ze verder.

Dolfijnen spotten op Madeira

Een droom die uitkomt

We varen al een tijdje op zee en langzaam zakt de moed me in de schoenen. Maar dan ineens zwemt er uit het niets een hele school Bottlenose dolfijnen langs onze boot. Een droom die uitkomt. Het was zo gaaf om deze dieren in het wild te zien. Jammer genoeg kwamen ze niet ver uit het water, dus het was lastig om ze vast te leggen op de foto. Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben ze gespot! En wij waren de enige boot in de omgeving te bekennen, dus we hadden de groep dolfijnen helemaal voor ons zelf. De bioloog die mee aan boord was kon veel over de dolfijnen vertellen wat de excursie extra leuk maakte. Een dikke vette aanrader! Meer informatie over deze excursie? Bekijk de website van Oceansee.

Algemene informatie
Duur: 2 uur
Prijs: € 45,00 p.p.


Lees ook: Bezienswaardigheden Madeira: dit zijn de 10 leukste