Dagindeling baby 6 maanden
Persoonlijk

Dagindeling baby 6 maanden oud + tips voor starten met vaste voeding

15/03/2021

Zes maanden. Bo is gewoon alweer zes maanden oud, een half jaar! Het is als de dag van gisteren dat ik ben bevallen. Wat gaat de tijd toch snel. Bo is een vrolijk meisje en het is leuk om te zien hoe ze zich elke dag ontwikkelt en steeds meer gaat begrijpen. Laatst rolde ze voor het eerst van haar rug naar haar buik. Er gebeurt zo veel de eerste maanden. Ook qua voeding verandert er veel. In deze blog laat ik jullie zien hoe onze dagindeling met een baby van 6 maanden er nu uitziet. En ik geef een paar tips voor het starten met vaste voeding.

Ons schema

Voordat ik onze dagindeling met jullie deel, wil ik wel even zeggen dat dit ons schema is en dat dit geen voorbeeld is van hoe het dagritme van een zes maanden oude baby eruit moet zien. Ieder kindje is anders en ontwikkelt zich op een ander tempo. Daarnaast past dit schema bij ons ritme en dat kan heel anders kan dan jouw dagritme. Al willen de slaapjes overdag nog wel eens wisselen.

Dagindeling baby 6 maanden

Ik werk vier dagen per week. De wekker gaat op werkdagen om 6:30 uur. Bo krijgt haar eerste fles meestal om 7 uur of 7:30 uur. Op mijn werkdagen gaat Bo naar onze ouders en/of naar de opvang. Woensdag is mijn mamadag en ben ik vrij. In het schema hieronder geef ik een voorbeeld van hoe mijn mamadag er gemiddeld uit ziet. We zijn niet zo van de strakke schema’s, dus het is niet dat we alles stipt op een vaste tijd doen, maar meestal komt het ongeveer zo uit en hebben we wel enige regelmaat. En dat is fijn!

7:00 uur Flesvoeding 1: flesje 180 + 6 kv

Op de dagen dat ik werk gaat mijn wekker om 6:30 uur. Bo wordt meestal tegelijkertijd met ons wakker. Ook op mijn vrije dag start de dag rond deze tijd. ’s Nachts wordt Bo nog wel eens wakker, maar met een tutje en knuffel met white noise valt ze meestal snel weer in slaap. Wij starten onze dag met een bakje koffie en maken voor Bo een flesje van 180 + 6 kv

7:30 uur Slaapje

Meestal is Bo nog moe en vaak doet ze na de fles nog een dutje. Dan kan ik mooi even douchen en omkleden. Het is meestal maar een kort slaapje. Als ik klaar ben met douchen en aankleden is ze vaak alweer wakker.

9:00 uur Fruithapje

Als ik gedoucht ben, neem ik Bo mee naar beneden en leg ik haar even in de box of ik zet haar in het wippertje. Dat vind ze zo leuk. Ze grijpt nu fanatiek naar diertjes die eraan hangen. In de tussentijd kan ik haar fruithapje maken. Meestal maak ik banaan of peer, want die vindt ze heerlijk.

10:00 uur Badje

Bo gaat ongeveer 2-3 keer per week in bad. Ik vind het fijn om dit in de ochtend te doen. Als we Bo hebben opgehaald bij onze ouders/opvang is het vaak al 18:00 uur en dan moeten we nog eten koken. Het komt wel eens voor dat ik het ’s avonds doe, maar meestal doe ik het op woensdag en zaterdag en/of zondag. In het weekend gaat ze soms mee onder de douche, maar dat kan alleen als mijn man ook thuis is.

11: 00 uur Flesvoedig 2: flesje van 180 + 6 kv

11:30 uur Middagdutje

Na het badje en flesje is Bo meestal erg moe. Ik leg haar dan boven in haar eigen bedje en stop haar in met een deken. Na een slaapcyclus (45-60 minuten) wordt ze meestal even wakker. Met een tutje en white noise van haar knuffel valt ze bijna direct weer in slaap en slaapt ze nog een slaapcyclus (45-60 minuten). Daarna is ze meestal wakker en valt ze niet meer in slaap, dus dan haal ik haar uit bed. In de tijd dat Bo slaapt eet ik een hapje en doe ik iets in het huishouden.

15: 00 uur Flesvoedig 3: flesje van 180 + 6 kv

15:30 uur Wandelen/spelen

’s Middags ga ik meestal een rondje met Bo wandelen, als het weer het toelaat. Een blokje om en/of even naar de supermarkt. Vaak valt ze tijdens het wandelen nog even in slaap. Als we thuis blijven laat ik haar spelen op haar speelkleed, in de box of in het wippertje. Ik pak er ook wel eens een boekje bij dat ik met haar doorblader of kijkt ze even kinder tv.

17:00 uur Groentehapje

’s Avonds krijgt Bo een groentehapje. De groentehapjes maak ik zelf. Bo krijgt nu ongeveer 6 ijsblokjes (ca. 70 gram). Dit zijn we langzaam aan het opbouwen naar grotere hapjes. Binnenkort gaan we proberen om er aardappels en/of vlees bij te doen.

20:00 uur Flesvoeding 4: flesje van 210+7 kv

Het laatste flesje geven we bij ons op bed. Na de fles leggen we haar in haar eigen bedje in haar slaapkamertje. Ze slaapt meestal door (met een paar keer kort wakker tussendoor) tot de volgende ochtend.

Groentehapjes eten
Groentehapjes maken

Begin met oefenhapjes

Naast flesvoeding krijgt Bo steeds meer vaste voeding. En dat vind ik soms best even puzzelen. Bij een baby van deze leeftijd verandert er veel in het voedingspatroon en is het vooral veel uitproberen, kijken wat werkt en langzaam opbouwen. Wij zijn begonnen met het geven van groente- en fruithapjes toen Bo 4/5 maanden oud was. Steeds maar een paar lepeltjes. Ik maak de hapjes zelf door eerst groente te koken en het daarna fijn te maken in de blender. Ik maak gelijk wat extra en dat vries ik in, in ijsblokjes. Fruit maak ik op de dag zelf fijn in de blender, met de staafmixer of gewoon met een vork.

Uitbreiden vaste voeding

Bij 5,5 maand oud kreeg Bo nog 5 flessen kunstvoeding. De laatste fles kreeg ze rond 22:00 uur en de ena laatste gaven we rond 19:00 uur. Bo kreeg toen nog enkel een paar lepeltjes oefenhapjes. Het consultatiebureau gaf toen aan dat dit opgebouwd mag gaan worden tot maaltijden van 150-200 gram en dat de flessen uiteindelijk afgebouwd moeten worden naar 3 flesjes en je ook brood mag gaan aanbieden.

Van 5 naar 4 flesjes melk

Bij 6 maanden zijn we overgestapt van volledige zuigelingenvoeding op opvolgmelk van Nutrilon. Toen we merkten dat we Bo minder goed wakker kregen voor haar laatste voeding en dat ze dit flesje minder goed leegdronk, hebben we geprobeerd de laatste fles weg te laten en het laatste flesje iets op te schuiven naar 20:00 uur. Dat ging eigenlijk direct goed. Toen we kort daarna overgestapt zijn op een grotere flesspeen, van Dr Brown fase 2 (3-6 maanden) naar fase 3 (6-9 maanden) gingen de flessen sneller leeg, waardoor ze om 6:00 uur ’s ochtends al wakker werd. Zes uur natuurlijk nog steeds mooi als je om 20:00 uur gaat slapen (10 uur), maar hierdoor kwamen we toch weer op 5 flesjes per dag uit. Inmiddels is ze gewend aan de speen en zitten we weer op het schema van 4 flesjes.

Dagindeling baby: enkele tips voor het starten met hapjes

➤ Kijk naar jouw kindje. Het ene kindje is sneller aan vaste voeding toe dan het andere. Toont je baby nog weinig interesse of levert het eten een strijd op? Probeer het dan gewoon later nog een keer. Maak je niet te druk als het niet lukt. Laatst verwoordde iemand het mooi op een forum: Food under one is just for fun. Borstvoeding of flesvoeding is in het eerste jaar de belangrijkste voeding voor een baby.

➤ Begin met zachte en zoete smaken. Bo eet nu vooral wortel, zoete aardappel en pompoen. De groene groentes vind ze nog niet zo lekker.

➤ Probeer één smaak meerdere dagen achter elkaar aan te bieden. Zo went je baby aan de smaak. Ik maak vaak één groente voor ca. 3-5 dagen.

➤ Probeer nieuwe smaken groenten en fruit niet op één dag of vlak na elkaar, want als je kindje dan een allergische reactie krijgt of last krijgt van krampjes, weet je niet wat daarvan de oorzaak is

➤ Er wordt geadviseerd om je baby voordat hij/zij 8 maanden oud is ei en pindakaas te geven om een allergie te voorkomen. Bouw dit rustig op van een halve theelepel op dag 1, een theelepel op dag 2 en drie theelepels op dag 3. Het beste kun je dit in een fruit of groentehapje verwerken.

Ik ben nu benieuwd: Hoe ziet of zag de dagindeling van jouw baby er met zes maanden uit? Vergelijkbaar of heel anders? Je kan het met laten weten in een reactie hieronder.

Liefs Natasja

Samen wandelen