Persoonlijk

Cake smash fotoshoot outdoor – DIY

13/08/2021

Hoera, Bo is één jaar oud. Tijd voor een feestje! Speciaal voor deze gelegenheid organiseerden we een cake smash fotoshoot. Misschien een klein beetje over de top, maar wel heel leuk om te doen. Je kan dit laten doen in een professionele fotostudio, maar het is nog veel leuker om het zelf te doen. Je vraagt je misschien af hoe je dat aanpakt en hoeveel zoiets kost. Hieronder deel ik mijn tips met je.

Cake smash fotoshoot
Cake smash fotoshoot

Stappenplan voor de perfecte cake smash fotoshoot

1. Doe inspiratie op

Het internet staat vol met plaatjes van cake smash fotoshoots. Sla de foto’s op die je leuk vindt of maak bijvoorbeeld een moodboard op Pinterest. Zo ontdek je welke stijl jouw fotoshoot moet krijgen.

2. Kies het thema en zoek decoratie

Als je weet wat voor stijl je leuk vindt, kun je een thema kiezen. Ik vond het wel leuk om de fotoshoot een persoonlijke touch te geven, daarom koos ik ervoor om koffers en een wereldbol op de achtergrond te zetten. Verder versierde ik het met slingers en ballonnen en koos ik voor een combinatie van verschillende tinten roze met goud.

3. Bepaal je locatie

Misschien wel het belangrijkste om mee te beginnen: de locatie. Kies je voor binnen of buiten? De achtergrond bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer van de foto. Als je kiest voor een fotoshoot buiten, moet je rekening houden met het weer. Het is dan verstandig om een plan B te hebben. Zoek daarom ook een plekje binnen uit waar je eventueel naar kan uitwijken bij slecht weer. Je kan de cake smash natuurlijk ook verplaatsen naar een andere datum, maar als je de taart hebt besteld, wordt dat lastig. Of je moet de taart zelf opeten en een nieuwe taart bestellen. Heel vervelend ;-).

4. Kies de outfit

Bij een cake smash hoort natuurlijk een feestelijke outfit. Je kan de outfit neutraal houden of juist helemaal uitpakken. Ik koos voor een linnen jurkje van de Zara. Omdat de outfit rustig was, vond ik een opvallend haaraccessoire wel leuk. Ik koos voor een gouden kroontje met het cijfer 1 erop.

5. De taart

Je kan de hele cake smash fotoshoot zelf doen, inclusief de taart, maar je kan de taart ook gewoon ergens bestellen als je niet zo’n keukenprinses bent. Ik koos dus voor de laatste optie. Bij Hightea en pie in Hoogerheide bestelde ik een speciale smash cake. Deze konden we geheel naar wens bestellen. Zowel de kleur als decoratie konden we zelf kiezen. De taart hoeft natuurlijk geen cupcake te zijn. Je kan ook kiezen voor een ander soort taart, zoals een dripcake. Pinterest staat vol met leuke ideeën, dus doe er je voordeel mee!

6. Kies een handig tijdstip

Je wil natuurlijk dat je kleintje een goed humeur heeft tijdens de fotoshoot, daarom deden wij de cake smash na het middagslaapje en lunch.

7. Bouw het decor en maak testfoto’s

Als je baby op bed ligt, kun jij mooi het decor opbouwen. Zet alles in de gewenste opstelling. Maak een paar test foto’s en kijk of je tevreden bent over de opstelling en de positie van de foto. Nu kun je nog dingen veranderen. Vergeet ook niet om een aantal leuke detailfoto’s te maken van de taart en decoratie nu alles nog heel is.

8. Zet de baby in de setting

Als je helemaal klaar bent en je baby is aangekleed, dan kun je jouw kindje het beste eerst in de setting zetten, voordat je de taart erbij haalt. Op deze manier laat je hem/haar even wennen aan alle nieuwe indrukken. Als je een paar testfoto’s hebt gemaakt, is het tijd om de taart erbij te halen. Tijd voor actie!

9. Zorg voor hulp

Het is handig om hulp van iemand te hebben. Eén persoon kan de taart wegzetten, terwijl de ander direct foto’s maakt. Zo voorkom je dat je een leuk moment mist.

10. Maak zoveel mogelijk foto’s

Belangrijk tijdens de fotoshoot: blijven klikken. Maak zoveel mogelijk foto’s in verschillende posities en standpunten. Maak bijvoorbeeld eens een foto van bovenaf of van dichtbij. Of maak gebruik van de portretfunctie, waarmee je de achtergrond onscherp maakt.

11. Badje na de foto’s

De kans is groot dat je kindje na de cake smash fotoshoot helemaal onder de taart zit, dus een badje na de fotoshoot is geen overbodige luxe. Het was lekker weer buiten tijdens onze fotoshoot, dus wij deden Bo direct erna buiten in bad. Als je nog een leuk badje hebt, kun je deze eventueel ook in het decor plaatsen voor nog een paar leuke foto’s, maar je kan jouw baby ook gewoon afspoelen onder de douche of in bad.

12. Foto’s nabewerken

Na de fotoshoot begint het uitzoeken van de foto’s. Hopelijk heb je veel leuke foto’s kunnen maken. Als je een selectie hebt gemaakt van foto’s, kun je deze nog nabewerken. Pas de belichting aan of gebruikt een mooie kant-en-klare filter.

13. Klaar? Afdrukken maar!

Als laatste kun je de foto laten afdrukken. Maak er bijvoorbeeld een uitnodiging van voor de eerste verjaardag van je baby. En klaar is kees!

Giant cupcake met taartsteker One
Cake smash fotoshoot Bo
Cake smash Bo
Smullen tijdens de cake smash
Heerlijk smullen tijdens de cake smash

Benodigdheden en kosten van een DIY cake smash fotoshoot

Wat kost het om een cake smash fotoshoot zelf te organiseren vraag je jezelf misschien af. Je kan het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Maak je de taart zelf of laat je deze door iemand maken? En haal je de decoratie bij AliExpress of Action of kies je voor een andere winkel? Hieronder een lijstje met de spullen die ik gebruikt heb tijdens de fotoshoot en wat het gekost heeft.

  • Taart- Highteaenpie € 22,50
  • Jurkje – Zara € 17,95
  • Kroon – Dottig.com € 9,95 + € 5,95 verzendkosten
  • Taartsteker – Hieppp.nl € 4,50 + € 3,95 verzendkosten
  • Ballonnen – gekregen van mijn schoonzus
  • Slinger ‘happy birthday’ HEMA € 2,00
  • Slinger ‘ONE’ – gemaakt door mijn schoonmoeder
  • Confetti HEMA € 1,50
  • Pompons – Xenos € 2,59
  • Kleed, koffers, wereldbol en wit kratje – deze hadden we zelf in huis

In totaal was ik dus net € 70,00 kwijt, maar nogmaals: je kan het zelf zo duur en goedkoop maken als je zelf wil. Het jurkje dat ik kocht, is een jurkje dat ze vaker kan dragen, dus die hoeft niet na één keer dragen opgeborgen te worden in de kast.

Een paar tips voor het kopen van decoratie:

➤ Kijk eerst wat voor spullen je zelf al in huis hebt die je kan gebruiken als decoratie tijdens de fotoshoot, want dit scheelt natuurlijk in de kosten.

➤  Begin op tijd met de organisatie en het zoeken van decoratie, want anders kan je net zoals ik voor verrassingen komen te staan. Als je ruim op tijd begint en producten die je in gedachten had niet op voorraad blijken te zijn, heb je nog voldoende tijd om iets anders te zoeken. Ook met het bestellen van de taart kun je het beste op tijd zijn. Houdt rekening met levertijden en vakanties.

Cake smash fotoshoot zelf organiseren
DIY cake smash fotoshoot outdoor