Madeira
Eiland Europa Portugal Reizen Winterzonvakantie Zonvakantie

Bezienswaardigheden Madeira: dit zijn de 10 leukste

11/08/2020

Madeira is een klein eiland dat hoort bij Portugal. Het is slechts 57 km lang en 27 km breed. Het eiland ligt ter hoogte van Marokko op zo’n 1000 km afstand van het vaste land van Portugal. Het is slechts 4 uurtjes vliegen vanaf Schiphol naar deze unieke vakantiebestemming. Het eiland bestaat uit steile rotswanden aan de kust, die veelal bebouwd zijn met lichtgekleurde huisjes en begroeid zijn met bananenplantages. Het binnenland is bergachtig. De hoogste bergtop is maar liefst 1867 meter. 

Madeira is een nog vrij onbekende vakantiebestemming bij (jonge) reizigers. Dat is jammer! Het eiland heeft zoveel moois te bieden. In deze blog vertel ik je wat de 10 leukste bezienswaardigheden van Madeira zijn.

Voor wie is Madeira de ideale vakantiebestemming?

Ben je een liefhebber van natuur en mooie landschappen, dan móet je hier zeker naartoe. Het eiland heeft ondanks haar kleine formaat diverse indrukwekkende landschappen. Wandelaars komen hier niets tekort als het gaat om de uitzichten. Het eiland kent veel wandelroutes met een grote diversiteit in moeilijkheidsgraad. Daarnaast kan je op Madeira het hele jaar door dolfijnen en walvissen spotten.

Madeira heeft een fijn klimaat. In de hoofdstad Funchal, gelegen in het zuiden, komt de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden. Wij zijn er van 28 september t/m 5 oktober 2019 geweest en de temperatuur was dagelijks rond de 25°C. ’s Avonds koelde het af en op sommige plekken op het eiland was het iets frisser. Tijdens ons verblijf hebben we prachtige zonovergoten dagen met helder blauwe luchten gehad, maar ook dagen waar vooral de grijze lucht overheerste. Qua temperatuur bleef het aangenaam. Het eiland heeft slechts een paar stranden, dus als je een komt voor zon, zee en strand, dan is Madeira wellicht niet de meest geschikte vakantiebestemming voor jou.

De leukste bezienswaardigheden op Madeira

Activiteit 1: Lopen over glas bij Miradoura do Cabo Girão

Bij Kras.nl boekten we ons hotel en huurden we ook direct een auto. Ideaal, want hiermee kun je zelf lekker op pad en kun je op mooie plekken stoppen, wanneer je dat wilt. Op de tweede dag van ons verblijf reden we naar Miradoura do Cabo Girão in Camera de Lobos. Om dit punt te bereiken moest de auto af en toe flink de heuvel op klimmen.  Het is een mooie route. Je hebt er vanaf de weg een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.

Miradoura do Cabo Girão is een uitkijkpunt dat op een klif van 589 meter hoogte ligt en het bijzondere aan dit uitkijkpunt is de bodem van glas. Vanaf het uitkijkpunt heb je prachtig uitzicht over Camera de Lobos, Funchal en kijk je uit over de extreem blauwe zee. Deze bezienswaardigheid wordt drukbezocht door toeristen en dat begrijpen wij heel goed. Wat ons betreft mag je deze toeristische trekpleister dan ook niet overslaan bij een reis naar Madeira.

Miradoura do Cabo Girão
Miradoura do Cabo Girão uitkijkpunt met glazen bodem
Miradoura do Cabo Girão
Miradoura do Cabo Girão

Activiteit 2: Genieten van het uitzicht en eten bij Quinta do Furão

Verspreid over het hele eiland vind je diverse Miradouro’s, oftewel uitkijkpunten. Het is absoluut de moeite waard om bij diverse uitkijkpunten te stoppen. Eén hiervan is ´Quinta do Furão´. Deze vind je in het noorden van het land, vlakbij Santana. Het uitzicht hier is fenomenaal. Je kijkt vanaf enige hoogte uit op een klifwand en helder blauw water. Toevallig arriveerden we hier rond lunchtijd en wie denkt dat het eten bij een uitkijkpunt niet bijzonder zal zijn, heeft het mis! Het restaurant ´Quinta do Furão´ is beoordeeld op Zoover met een 9. Als je een tafeltje buiten weet te bemachtigen, heb je prachtig uitzicht op de klif. Ook het eten is er fantastisch. Dit was wel het culinaire hoogtepunt van de reis. We zijn hier zelfs nog een keer naartoe gereden om te lunchen.

Tip: Zorg ervoor dat je hier rond lunchtijd aankomt en eet een hapje in het restaurant. Het zal je niet teleurstellen. Neem een trui of vest mee, want door de hoogte en de wind kan het hier fris aanvoelen

Lunchen met uitzicht bij restaurant Quinta do Furão

Activiteit 3: Bekijk de traditionele huisjes in Santana

Vlakbij het uitkijkpunt Quinta do Furão kun je de traditionele driehoekige huizen van Madeira zien in Santana. Er zijn er nog maar een paar over en de meeste worden nu gebruikt als souvenirwinkel, maar het is leuk om hier even te stoppen als je toch in de buurt bent.

Santana traditionele huisjes
Santana traditionele huisjes

Activiteit 4: Bekijk het vulkaanlandschap bij Ponta do Rosto en Ponta do São Laurenço

In het oostelijke puntje van Madeira liggen Ponta do Rosto en Ponta do São Laurenço. Hier vind je een prachtig vulkaanlandschap. Het roodkleurige landschap, dat bestaat uit hoge kliffen, contrasteert prachtig met het helder blauwe water. Je kunt bij beide punten gewoon met de auto komen, maar er ligt ook een wandelpad tussen, dus wandelfanaten kunnen hier hun wandelschoenen zeker aantrekken.

Ponta Rosto Madeira
Ponta do Rosto
Ponta de sao Laurenco Madeira
Ponta do São Laurenço

Activiteit 5: Wandelen over de 3 hoogste toppen van Madeira

De wandeling van Pico Ariero naar Pico Ruivo was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van onze reis. Het was voor ons dé bezienswaardigheid van Madeira. De wandeling start op 1818m op de Pico Ariero, de 3e hoogste top van Madeira. Je kunt hier gewoon met de auto komen. Vanaf deze top heb je een geweldig uitzicht over het bergachtige landschap en prachtige wolkendek. Dit was een indrukwekkend gezicht. Vanaf dit punt is het mogelijk om via de 2e hoogste top naar de hoogste top, Pico Ruivo, te wandelen. 

Meer lezen over deze wandeling? Lees mijn blog: Pico do Arieiro – Pico Ruivo: het hoogtepunt van Madeira

Madeira Pico Arieiro
Uitzicht vanaf Pico Arieiro

Activiteit 6: Zwemmen in de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz

In het noorden van het eiland vind je Porto Moniz. Ondanks dat het eiland niet veel stranden heeft, kun je hier zwemmen in de natuurlijke zwembaden die ze hier gemaakt hebben. Het is een zeer geliefd plekje onder toeristen, al viel het met de drukte wel mee tijdens ons bezoek.

Porto Moniz
Natuurlijke zwembaden bij Porto Moniz

Activiteit 7: Lopen over het zwarte zandstrand van Seixal

Voor iedereen die liever zand onder zijn voeten voelt, kan naar het strand in Seixal. Dit ligt iets verderop bij verderop bij Porto Moniz. Hier vind je een natuurlijk zwart zandstrand. Het is een schattig strandje met uitzicht op de enorme klifwand. Het wordt ook wel het Hawaii van Madeira genoemd. Wat deze plek daarnaast bijzonder maakt, is de waterval die je een aantal kilometer verderop uit de klif ziet komen. Op de foto is dit helaas niet te zien ;-).

Seixal Madeira
Strand Seixal

Activiteit 8: Bezoek het vissersdorpje Camera de Lobos

Naast Funchal ligt het vissersdorpje Camera de Lobos. Het is een kleurrijk dorpje met bootjes in vrolijke kleuren en bananenplantages op de achtergrond. Leuk om even te stoppen om foto’s te maken.

Camera de Lobos
Vissersdorpje Camera de Lobos

Activiteit 9: Dolfijnen en walvissen spotten

Iets dat we graag wilden doen op Madeira, was dolfijnen spotten. Bij de balie van het hotel informeerden we naar de mogelijkheden en kregen we verschillende opties.  We maakten zowel een boottocht met de catamaran als de speedboot. En met succes!

dolfijnen madeira
Dolfijnen spotten in Madeira

Activiteit 10: Bezoek de tropische tuin in Monte 

Madeira staat bekend als bloemeneiland. Het klimaat is hiervoor ideaal. Niet gek dat je hier ook een aantal mooie tuinen vindt. Wij bezochten de tuin Jardim tropical Monte Palace. Je waant je hier in de tropen met zoveel groen. Naast de tropische en inheemse beplanting is er in deze tuin ook kunst te vinden. Je dwaalt gemakkelijk enkele uren rond in de tuin. Met de auto was het wel lastig te vinden. De weg ernaartoe was erg steil en de wegen waren smal. Je kan er ook komen vanuit Funchal met de kabelbaan of met de bus. Een kaartje voor de tuin kostte € 10,00. ​

Funfact: Als je met de auto naar de tuin rijdt, kom je langs de Tobogganbaan. Heb je hier misschien al eens van gehoord? Onder begeleiding van 2 mannen in traditionele kledij daal je via de steile wegen in een rieten mand – die vroeger gebruikt werd door de rijken – als een soort slee af naar Funchal. 

Ik hoop dat je enthousiast geworden bent over Madeira. Wil je nog meer weten of heb je nog vragen, laat het weten in een reactie hieronder of via Instagram. Ben jij al op Madeira geweest en heb je nog leuke tips, dan vind ik het ook leuk om jouw tips te lezen. Laat dan ook vooral een reactie achter. 

Liefs,

​Natasja