Kruiden in Marokko
Afrika Marokko Reizen Rondreis

8 x wat je gedaan moet hebben in Marokko!

20/09/2020

Marokko ligt in het noorden van Afrika en is het meest westelijke land van de Arabische wereld, die bestaat uit 22 landen. Het ligt op slechts 3,5 à 4 uur vliegen van Nederland. Het is een ideale bestemming voor wie zich wil onderdompelen in een hele andere wereld, maar niet te ver wil reizen. Het land dat bekend staat om haar specerijen en prachtige kleuren heeft voor ieder wat wils. Of je nu vooral cultuur wilt opsnuiven, een stedentrip wilt maken of je op zoek bent naar natuur, Marokko heeft het. Wat ons betreft is een combinatie van deze dingen het mooiste, dus kozen wij voor een roadtrip langs meerdere plekken. In 8 dagen hebben we diverse plekken in Marokko bezocht, waaronder Marrakesh, Rabat, Volubilis, Meknes en Ouzoud. Hieronder lees je mijn reistips.

1. Bezoek de mooiste culturele bouwwerken

Het grootste gedeelte van Marokko heeft als geloof de islam. Verspreid over het land vind je er dan ook diverse moskeeën. Dit zijn vaak gebouwen met een indrukwekkende architectuur. De meest bekende moskee is waarschijnlijk de Hassan 2 Moskee in Casablanca. Deze moskee werd gebouwd in opdracht van de koning en is de grootste moskee van Marokko en één van de grootste van de wereld. De bouw heeft 6 jaar geduurd. Het is een prachtige moskee met de meest prachtige details. Informeer wel even naar de bezoekerstijden, want als niet moslim kun je er alleen op bepaalde tijden naar binnen. Tijdens de bezoekuren is het mogelijk om mee te gaan met een rondleiding door de moskee. Dit kostte ca. 10 euro, als ik mij niet vergis. Leuk als je er toch bent, maar het mooiste vonden wij toch wel de buitenkant van de moskee. Het is jammer dat er verder niet zo veel te doen is in Casablanca. Casablanca is een industriële stad, die niet echt de schoonheidsprijs verdient. Maar omdat het aan de kust ligt, kun je het bezoek misschien combineren met een dagje strand of een bezoek aan een andere kustplaats.

Sidi Mohammed ben Yusef was sultan Mohammed V van 1927 tot 1953. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de onafhankelijkheid van Marokko. In 1957 werd hij de koning van Marokko. Zijn zoon, Hassen 2, nam dit van hem over in 1961 en heerste als koning tot zijn dood in 1999. In opdracht van Hassan 2 is het Mausoleum van Mohammed V gebouwd, waar het lichaam van Mohammed V en zijn twee zoons bewaard worden. Ook dit impossante gebouw is prachtig qua architectuur. Kenmerkend voor het gebouw is de kleur. Veel geloofsgebouwen in Morokko kenmerken zich door witte muren en groene daken.

​Het Mausoleum wordt te allen tijden bewaakt door de koninklijke garde van Marokko. In en om het Mausoleum vind je daarom bewakers in prachtige kledij. Dit Mausoleum vind je in Rabat en kun je ideaal combineren met een bezoekje aan de medina van Rabat.

Hassan II moskee in Casablanca
Leerlooierij van Chouara in Fez

2. Dompel je onder in het authentieke Marokko

Wil je het authentieke Marokko ontdekken? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Fez. Dit is wel een van de highlights van onze reis geweest. De medina, het oude stadsgedeelte van Fez kenmerkt zich door smalle straatjes waar men met behulp van grote kruiwagens of ezels spullen vervoert. Je duikt zo tientallen jaren terug in de tijd. Erg bijzonder om te zien.

Daarnaast vind je in Fez een van de grootste leerlooierijen van de wereld. We werden met onze groep een winkel, van enkele verdiepingen hoog, in geloodst, met allerlei spullen gemaakt van leer. Vervolgens konden we vanaf de bovenste verdieping over de leerlooierij van Chouara uitkijken. Dit was een erg indrukwekkend gezicht. Het stinkt er wel enorm. De geur overheerst zo erg, dat je een takje munt krijgt om de geur te verdoezelen. Je zou hier maar dagelijks in moeten werken…


3. (Ver)dwaal door de kleurrijke straatjes van Marokko

Marokko staat bekend om haar kleuren. Neem nu alleen Marrakesh al. Midden in de stad vind je de stadsmuren die gemaakt zijn van rode leem en die zijn soms wel 2 meter dik. Ook veel gebouwen in Marrakesh worden gemaakt van leem. Als je door de medina loopt, zul je deze kleur veel terugzien. Marrakesh wordt ook wel de Rode stad genoemd.

Achter de grote stadsmuren van Rabat, de huidige hoofdstad van Marokko, vind je de Kasbah des Oudaias. In dit dorpje vind je blauw met wit geschilderde huizen. De huizen werden van oorsprong blauw geschilderd om aan te geven dat het om een joodse wijk gaat. Later gebeurde dit vaker, omdat ze door hadden dat dit toeristen aantrok. Rabat is een schattig dorpje met fotogenieke straatjes. Het is leuk om hier even doorheen te wandelen. Een plaats die nog meer bekend staat om haar blauwe kleur is Chefchaouen. Helaas zijn wij hier niet geweest.

Straatje in Fez
Marokkaanse tajine

4. Proef de Marokkaanse keuken

Marokko staat niet voor niets bekend om haar specerijen. Deze specerijen worden gebruikt in het eten. Je kan Marokko niet verlaten zonder je aan de Marokkaanse keuken te wagen. Wat dacht je van een heerlijke tajine met kip en olijven of met rundvlees, de lekkerste couscous met verse groenten of een lekker pasteitje? Een pasteitje bestond bijvoorbeeld uit filodeeg gevuld met gekruide kip. Over het filodeeg zat nog iets zoets, zoals poedersuiker en honing. Wij vonden het eten in ieder geval erg lekker.

5. Rijd door het prachtige Atlas gebergte

​Voor de mensen die van natuur houden is de Atlas zeker een aanrader. Het Atlasgebergte loopt van west naar oost Marokko en bestaat in totaal uit drie delen, namelijk Anti-Atlas, Midden-Atlas en Hoge-Atlas. Vanaf Mèknes rijden we ca. 317 km naar Beni Mellal die aan de voet ligt van de Midden-Atlas. De dag erna rijden we dwars door de cederwouden van het Midden-Atlasgebergte en via het stuwmeer van El Ouidane naar de prachtige waterval van Ouzoud. Dit is een impossante waterval die naar beneden valt vanaf ca. 110 meter hoogte. Deze waterval is eventueel ook te bezoeken vanuit Marrakesh en ligt op ca. 150 km afstand rijden. Dus ga je op stedentrip naar Marrakesh? Dan is een bezoek aan de waterval misschien een leuke aanvulling.

Watervallen van Ouzoud

6 Fiets door Marrakesh

Via Baja bikes boekten wij een fietstocht door Marrakesh. Deze wordt georganiseerd door een Nederlandse Marokkaan. Hij laat je binnen een aantal uur de leukste plekjes van de stad zien, zoals o.a. het treinstation, de Koutoubia moskee en er is een stop voor wat te drinken op het Joodse plein. Dit plein is, in tegenstelling tot het drukke El Fnaa plein, heerlijk rustig. Je vindt hier een aantal winkeltjes waar je wat kunt shoppen en je kunt hier op een dakterrasje wat eten. Vanaf het grote plein fietsten we door de smalle winkelstraatjes van Marokko terug naar het beginpunt. De fietstocht is een hele belevenis met ezels als tegenliggers in de smalle straatjes van Marrakesh.

Na de fietstocht bezochten we het dakterras van de Kosybar op het Joodse plein en genoten wij van sushi en een lekker glaasje rosé – wat uniek is in Marokko, want ze schenken bijna nergens alcohol in restaurants.

​Tip: Wil je nu echt lekkere sushi eten in Marokko? Dan moet je bij Zushi Marrakesh zijn. Daar hebben wij onze laatste avond fantastische sushi gegeten. De prijs is vergelijkbaar met de prijs in Nederland.

7 Bekijk Marrakesh in de avond

Iedereen raadde ons aan om naar het El Fnaa plein te gaan in de avond. Echter waren wij geen groot fan van het plein. Het is ontzettend druk en je vindt er slangenbezweerders en mensen met vastgebonden aapjes die een slaatje uit het toerisme willen slaan. Ze lokken je door te zeggen dat je een foto moet maken om daar vervolgens geld voor te vragen, dus wees alert! Let daarnaast goed op je kostbaarheden, want tussen de drukte zijn zakkenrollers actief. Wij besloten al snel om het plein te verlaten en het vanaf een dakterrasje te bekijken. Mijn advies is om tegen zonsondergang een dakterrasje op te zoeken en dan het El Fnaa Plein vanaf boven te aanschouwen en te kijken wat er allemaal op het plein gebeurt, want het ziet er wel mooi uit van een afstandje. ’s Avonds winkelen kun je ook beter laten. Winkeliers zijn ’s avonds heel opdringerig, terwijl ze je ’s middags vaak met rust laten.

8 Loop door de botanische tuin Jardin Majorelle

Bij een bezoekje aan Marrakesh mag de tuin, ontworpen door Jacques Majorelle, natuurlijk niet ontbreken. Hij bouwde er een atellier in de blauwe kleur, dat later majorelleblauw werd genoemd (vernoemd naar de ontwerper). In de tuin vind je meer dan 300 soorten bomen/planten van over de hele wereld. Vooral de enorme cactussen zijn een blikvanger. De tuin werd pas echt bekend toen deze is overgenomen door Yves Saint Laurent. Het is wel erg toeristisch, dus als je de drukte liever vermijdt, kun je beter vroeg gaan. In een uurtje of  twee loop je de hele tuin door. De entree is ongeveer een tientje.

aast alle hierboven genoemde activiteiten is er nog veel meer te doen in Marokko. Maak er dus vooral jouw eigen reis van en voeg gerust nog andere activiteiten en plaatsen toe. Bijvoorbeeld een bezoekje aan de woestijn. Mocht je naar Marokko afreizen, dan wens ik je alvast heel veel plezier en als je nog vragen hebt, kun je altijd een reactie achterlaten of je kunt mij benaderen via Instagram.​

Liefs,

Natasja