Willemstad Curacao
Curaçao Eiland Midden-Amerika Reizen Winterzonvakantie Zonvakantie

12 x wat te doen in Curaçao?

23/09/2020

Wanneer je aan Curaçao denkt denk je waarschijnlijk aan mooie stranden, helder water en oneindig veel palmbomen. Je hebt hier inderdaad de mooiste baaitjes en het is leuk om te strandhoppen, maar daarnaast zijn er nog meer leuke dingen te doen. Hieronder zet ik de leukste dingen om te doen in Curaçao voor je op een rijtje.

1. Ga snorkelen

​Er zijn verschillende plekken waar je dit kan doen op het eiland. Playa Lagun is er daar één van. De baai bevindt zich tussen twee klifwanden. Op de klifwanden zit tevens een leuk barretje waar je wat kan drinken/eten en hier verzamelen zich vaak leguanen, diersoort die veel voor komt op Curaçao. Buiten dat het een lekker rustig en lokaal baaitje is, is het de ultieme plek om rustig te snorkelen. De bodem van de zee bestaat hier uit grote stenen. Dit blijkt een fantastische plek te zijn om visjes in allerlei kleuren te spotten. Dit begint al direct bij waar je de zee in loopt. Je hoeft dus niet nog een stuk te zwemmen voor je vissen ziet.

Playa Lagun Curacao
Playa Lagun

2. Zwemmen met schildpadden

Een plek waar je zeker schildpadden kan spotten is Playa Grandi. Dit strand heeft een steiger. Vanaf deze steiger zie je regelmatig schildpadden voorbij zwemmen. Erg leuk! Je kan ook het water in springen en dichtbij ze in de buurt komen!

3. Ontdek Willemstad

Als je in Curaçao bent wil je natuurlijk de pontjesbrug zien. De brug die Otrabanda en Punda met elkaar verbindt. Wanneer er een boot langs moet gaat de hele brug dicht en verschuift de brug. In de avond is de brug die door een aantal bogen overkoepeld is, verlicht. De bogen zijn dan verlicht in diverse kleuren en veranderen steeds van kleur. Een heus lichtspektakel dus. 

Schildpad bij Playa Grandi
Willemstad Curacao
Op de pontjesbrug in Willemstad

4. Bezoek de ostrich farm

Iets waar je misschien niet snel aan denkt bij Curaçao, maar wat ik erg leuk vond was de Ostrich farm, struisvogelfarm. Je wordt hier in een uurtje over de boerderij geleid. Dit doen ze erg leuk en ze maken een stop waarbij je de struisvogels mag voeren voor de foto. Het is toch weer eens wat anders dan de hele dag op het strand liggen.

5. Beklim de Christoffelberg

De Christoffelberg is een activiteit die je kan plannen wanneer je even iets anders wilt dan op je ligbedje liggen met een cocktail. Ons werd aangeraden om het beklimmen van de berg rond 6 uur in de ochtend te doen, omdat een wandeling naar de top en terug je toch al snel 2 uur kost. Rond 9 uur is het al erg warm in Curacao en dat hebben we geweten! Het is ook nog een stukje rijden tot de parkeerplaats tot het begin van de berg. Het wandelpad begint met een lichte helling, een gebaand pad met wat stenen en het eindigt bovenin met grote stenen waar je echt moet klauteren en je omhoog moet trekken om boven te komen. Iedereen die je tegen komt is al helemaal leeggelopen van de warmte. Vergeet daarom niet om voldoende water mee naar boven te nemen, want je verliest snel veel vocht. Wanneer je de top, die zich op 375 meter bevind, hebt bereikt wordt je beloond met een lekker windje en een mooi uitzicht. Dit maakt het de klim zeker de moeite waard. Het is helaas niet altijd even helder. Als het helder is zou je andere eilanden moeten kunnen zien liggen. Dat was bij ons helaas niet het geval. Daarna voorzichtig weer naar beneden en je hebt je dagelijkse beweging voor die dag in ieder geval gehad en mag dan de rest van de dag lekker uitrusten op je bedje of rijdt verder naar het noorden om meer van het eiland te zien.

Uitzicht vanaf de Christoffelberg

6. Bezoek het Sea aquarium

In het sea aquarium kun je shows zien van dieren, zoals zeeleeuwen, verpleegsterhaaien en dolfijnen. Het is eventueel ook mogelijk om een kus te krijgen van een dolfijn of om te zwemmen of duiken met dolfijnen. Hier hangt wel een prijskaartje aan dus wij hebben besloten om het niet te doen. De dolfijnenshow hebben we wel gezien. Het is toch altijd verwonderlijk dat ze die dieren zo kunnen trainen. Het wordt soms zielig gevonden, maar de dieren hebben hier voldoende ruimte om rond te zwemmen.

7. Ga duiken en ontdek de onderwaterwereld

Op mijn 12e heb ik mijn duikbrevet gehaald in Nederland. Maar verder had ik er nooit iets mee gedaan. Toen Remco in 2017 op ging voor zijn brevet, heb ik de cursus ook gevolgd om alle kennis weer even op te frissen. In Nederland wordt je goed opgeleid tot duiker. Je leert hier duiken onder barre omstandigheden; kou en donker. Met beide ons brevet op zak konden we samen gaan duiken in Curaçao. De overstap naar duiken in Curaçao vond ik wel even wennen. De omstandigheden (zicht etc. zijn veel beter), maar in Curaçao kan je op sommige plekken als je wil meteen het diepe in. Tot een paar meter van het strand, waar je kan staan, wordt het ineens meters diep. Het water is wel erg helder dus je hebt hier wel een mooi zicht op het koraal en de vissen. Een plek waar fanatiek gedoken wordt door duikers is Playa Porto Mari. Of je nu beginner bent en je wilt het een keer proberen of je bent volleerd duiker en wilt de onderwaterwereld hier uitchecken biedt Playa Porto Mari hiervoor geschikte mogelijkheden. Maar ook als je gaat snorkelen kun je meer dan genoeg vissen zien.

Duiken op Curaçao
Verse tonijn bij de Visserij in Piscadera

8. Landhuis Ascecion bezoeken

Landhuizen liggen vaak op mooie locaties en het is erg leuk om te horen waarvoor ze vroeger ingezet werden en waarom ze gebouwd zijn zoals ze gebouwd zijn. Er worden vaak ook eens per maand open dagen gehouden. Het is leuk om dit mee te maken. Je kan er plaatselijke hapjes proberen, plaatselijke spulletjes kopen en gezellig dansen op de muziek.

9. Klein Curaçao

Klein Curaçao is een, de naam zegt het al, klein eilandje 25 km uit de kust van Curaçao met hagelwitte stranden en mooie koraalriffen. Je kan ter plekke een dagtrip boeken. Er zijn diverse mogelijkheden om naar het eiland te gaan. Wij gingen er heen met de catamaran BlueFinn charters. Je maakt dan een dagtrip naar het eiland. Om 8:30 uur wordt je opgehaald op Jan Thiel beach en vaar je in 2,5 uur naar klein Curaçao. Aan boord is alles verzorgd. Drankjes zijn inbegrepen en ’s middags krijg je op de boot een heerlijke barbecue lunch. Die was echt fantastisch! Daarna krijg je de kans om het eilandje te verkennen, te vertoeven op het strand of gewoon lekker op de boot te genieten van de zon op de netten vooraan de boot. Zo’n dag is niet goedkoop. Je betaalt er ca. 195 gulden voor. Let op: de boten zijn snel volgeboekt. Boek dus op tijd.

10. Vis eten bij de Visserij

Als je van vis eten houdt, ga je dit fantastisch vinden. De visserij is een restaurant in Piscadera waar ze de vis vers binnen brengen en je zelf je vis kan uitzoeken en opeten. Een echte aanrader is de tonijn, die in moten gesneden wordt geserveerd.

Klein Curaçao

11. Bezoek de noordkust

Wanneer je bijvoorbeeld landhuis Ascession bezoekt kun je ook gemakkelijk naar het noorden rijden. Hier kun je de zee tegen de klifwanden zien slaan en spot je misschien nog wat schildpadden. Aan deze zijde van het eiland kun je niet zwemmen, maar het is wel leuk om de ‘andere kant’ van het toeristische eiland te zien. Geen palmbomen, maar een groot cactussenbos!

12. Happy hour op Jan Thiel/Mambo beach

De bekendste stranden van Curaçao zijn Jan Thiel baai en Mambo beach. Dit zijn grote uitgestrekte stranden met honderden ligbedjes, barretjes en vertier. Wanneer je houd van stappen en gezelligheid ben je hier op de goede plek. ​Op vrijdagavond of zondag is het hier met regelmaat happy hour. Je scoort je drankjes dan met korting en kan hier dan een dansje wagen op de muziek bij de bar op het strand.

Tips:
Auto huren en overnachten? Een auto huren moet je zeker doen! Je reist hiermee gemakkelijk zelf over het hele eiland. Tribi Holiday verhuurt een aantal mooie appartementen die zich binnen een appartementencomplex bevinden met een mooi zwembad. Je kan hier ook direct een auto huren.

Beste reistijd
Het voordeel van Curaçao is dat het er het hele jaar door lekker weer is. De meeste mensen reizen tussen januari en juni af naar Curaçao. De maanden hierna zijn er warm en windstil dus het kan dan bloedheet worden. In november en december is het er prima vertoeven voor een winterzon vakantie, maar er kan wel een bui vallen.